Listeye giremeyen ve isimleri cinayetlere karışan AKP’li 4 vekil yargılanacak mı?

Listeye giremeyen ve isimleri cinayetlere karışan AKP’li 4 vekil yargılanacak mı?
Yayınlama: 10.04.2023

Aydınlatılmayan ölümlerin aktörlerinden bazı AKP’li vekiller, yeni dönemi için aday gösterilmedi, ancak söz konusu kişilerin yargılanıp yargılanmayacağı merak ediliyor. 

14 Mayıs seçimlerinin hazırlıkları sürerken, siyasi partiler, aday listelerini dün Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu. Cumhurbaşkanlığı için 4 aday yarışırken, genel seçimde ise siyasi partilerde birçok kritik isim liste dışı kaldı. AKP’de isimlere cinayetlere karışan 4 vekil listelere giremedi. Riha’nın Pirsus ilçesinde Şenyaşar ailesinden 3 kişinin ölümüne karışan İbrahim Halil Yıldız, Giresun’da Rabia Naz Vatan’ın ölüm olayına karışan Nurettin Canikli, Nadira Kadirova’nın evinde şüpheli olarak ölü bulunduğu Şirin Ünal ve Yeldana Kaharman’yı cinsel saldırı sonrasında öldürdüğü belirtilen Tolga Ağar, AKP listelerinde yer almadı. Seçimlerden sonra dokunulmazlık zırhıyla korunmayacak söz konusu vekillerin yargılanıp yargılanmayacağı da merakla bekleniyor.

RABİA NAZ VATAN

Giresun’un Eynesil ilçesinde Rabia Naz Vatan, 12 Nisan 2018’de şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti. Vatan’ın ölümünün intihar ya da yüksekten düşme olduğu öne sürülse de aile kızlarına siyah bir aracın çarptığını ve AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’nin devreye girerek olayı kapattığını söyledi. Vatan’ın şüpheli ölümünün araştırıldığı dosyada, 16 Temmuz 2020’de takipsizlik kararı verildi. Rabia Naz Vatan’ın babası Şaban Vatan ise yıllardır adalet mücadelesini sürdürüyor.  

NADİRA KADİROVA

Nadira Kadirova, 23 Eylül 2019’da AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Türkiye’de hastalara bakan yardımcı personel olarak çalışan Kadirova, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmeden bir yıl önce Ünal’ın hasta eşine bakıyordu. Kadirova, Ünal’a ait tabanca ile hayatını kaybederken, Kadirova’nın intihar ettiği öne sürüldü. Savcılık, şüpheli ölümün intihar olduğunu iddia ederek dosyayı kapattı. Ailenin avukatı ise konuya ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Daha sonra Kadirova’nın intihar ettiği iddia edilen olay yeri tutanağında, Kadirova’nın cesediyle silah arasında 153 santimetre olduğu kayda geçti. Daha sonra bilgisayarda hazırlanan krokide ise bu mesafe 57 santimetre olarak ölçüldü. Davaya bakan avukat İlyas Doğan ise  “Olay sırasında bir kavga yaşanmış. Normal bir intihar olayının çok uzağında. Eşyalar bir etrafa saçılmıştı. Biri kendisini silahla vurduğu zaman o silah, kişinin en fazla 30-35 santim uzağına düşer çünkü o sırada kişi kendinde değildir, o silahı uzağa fırlatması imkânsızdır. Olay yeri krokisinde Nadira’nın yaralı olduğu öne sürülen yer ile silahın bulunduğu yerin arası yaklaşık 153 santim. Bu durumun intihar olduğu son derece şüpheli. İntihardan çok bir cinayete benziyor” diye konuştu.

YELDANA KAHARMAN

Elazığ’daki evinde 2019 yılında ölü bulunan Yeldana Kaharman intihar ettiği öne sürüldü. Fakat olaydan 2 yıl sonra devlet bağlantılı organize suç örgütü lideri Sedat Peker, şüpheli ölüme ilişkin Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın oğlu AKP Milletvekili Tolga Ağar’ı işaret etti. Peker, Ağar’ın Kaharman’a cinsel saldırıda bulunduğu ve şikayetçi olduktan sonra Kaharman’ın ölü bulunduğunu söyledi. Peker, “Tolga Ağar’ın bir kız arkadaşı var Kırgız ya da Kazak uyruklu. Kızcağız jandarmaya gidiyor, ‘Tolga Ağar bana tecavüz etti’ diye. Kız şikâyet ediyor. Daha sonra kızı helikopterle aldırıyorlar. Kız ertesi gün ölü bulunuyor. Orada bir garipcağız öldü, herkes biliyor kimse sesini açmıyor” diye konuştu.

OTOPSİ RAPORU İDDİALARI YALANLADI

Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığı, Kaharman’ın ölümüne ilişkin otopsi ve toksikoloji raporunu yayınladı. Kaharman’ın çok alkol aldıktan sonra intihar ettiği öne sürülse de rapor durumu yalanladı. Raporda, Kaharman’ın kanında alkol bulunamadı. Yine raporda Kaharman’ın vücudunda ölümden önce vücudunun bazı bölgelerinde morluklar bulunurken kendini astığı ifade edilmesine rağmen boyundaki yumuşak doku, kemik ve kıkırdaktaki herhangi bir morluk bulunmadı. Yani dışarıdan bakıldığında görülen telem izi açıldığında içeride herhangi bir kanama, doku zedelenmesi veya kıkırdak, kemik hasarı yok. Bu da Yeldana’nın öldürüldükten sonra asıldığı şüphelerini akla getiren bir durum.

ŞENYAŞAR AİLESİ

Riha’nın Pirsus ilçesinde 2018 seçimlerinde önce AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız seçim gezinde Hacı Esvet Şenyaşar’ın dükkanına gitti. Yurtsever olduğu bilinen Şenyaşar ailesi ziyaret sırasında “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine Yıldız’ın akrabalarından oluşan korumalar aileye ateş etti. Saldırıda, Mehmet Şah Yıldız yaşamını yitirirken, yaralanan Celal, Adil ve Esvet Şenyaşar ise kaldırıldıkları hastanede İbrahim Halil Yıldız’ın da aralarında bulunduğu bir grup tarafından katledildi. 

Saldırıda yararlanan Fadıl Şenyaşar ise tedavisi biter bitmez tutuklandı. Şenyaşar ailesinden Celal Şenyaşar’ı öldürmekten ve Adil Şenyaşar’ı yaralamak suçundan beş yıldır hakkında yakalama kararı bulunan İbrahim Yıldız tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. 

Kamu görevlileri ve AKP’li yetkililer açıklamalarıyla Yıldız ailesine sahip çıkarken, olayla ilgili soruşturmanın da savsaklanması üzerine Emine Şenyaşar, 8 Mart 2021’de Urfa Adliyesi önünde Adalet Nöbeti başlattı.  (MA / Berivan Kutlu)