MA-TUHAYDER: Hasta tutukluların için iktidara harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

MA-TUHAYDER: Hasta tutukluların için iktidara harekete geçilmesi çağrısında bulundu.
Yayınlama: 15.12.2021

Cezaevinde yaşamlarını kaybeden Halil Güneş ve Abdülrezzak Şuyur’un ağır hastalıklarına rağmen tahliye edilmediğini belirten MA-TUHAYDER, hasta tutukluların için iktidara harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MA-TUHAYDER) cezaevinde hayatını kaybeden hasta tutuklular Abdülrezzak Şuyur ve Halil Güneş’e ilişkin yazılı açıklama yaptı.  

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecride dikkati çekilen açıklamada, “Sayın Öcalan şahsında geliştirilen tek kişilik İmralı tecrit sistemi, başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye halklarına dayatılan ve topluma hâkim kılınmaya çalışılan sistemin bir parçasıdır ve en çok da cezaevlerinde varlığını hissettirmektedir” denildi. 

SİSTEMATİK İŞKENCE 

Cezaevlerindeki baskının boyutuna dikkat çekilen açıklamada, hasta tutukluların cezaevinde hayatını kaybettiği vurgulandı. Cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına işaret edilen açıklamada, “En yakıcı olanı ise ağır hasta tutsaklara, tedavilerini engellemek, tek başına hücrede tutmak ve tahliyesini engellemek suretiyle uygulanan sistematik işkencedir” ifadelerine yer verildi. 

GÜNEŞ, ŞUYUR VE GEZER 

Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “ Her yıl onlarca ağır hasta tutsak tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitiriyor ve cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Hastalıklarından dolayı defalarca tahliyesi için başvuru yapılan ağır hasta tutsak Halil Güneş ve tutukluluğuna defalarca itiraz edilen ağır hasta tutuklu Abdülrezzak Şuyur, yaşamını yitirdi. Geçen hafta işkenceye ve cinsel tacize uğrayan hukuksuz şekilde tek başına hücrede tutulan Garibe Gezer şüpheli şekilde yaşamını yitirmişti.  Efrînli hasta tutsak Bangin Muhammed İskenderun T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşamını yitirmesi üzerinden henüz bir ay geçmedi.”  

UTANÇ TABLOSU

 Şuyur’a 3 ay önce kanser teşhisi konulmasına rağmen tedavisinin yapılmadığına dikkat çekilen açıklamada, Güneş’in ise uzun zamandır akciğer ve kemik kanseri hastalığıyla mücadele ettiği belirtildi. Hayatını kaybeden iki tutuklunun da ağır hastalıklarına rağmen cezaevinde tutulduğu belirtilen açıklamada, “İşte bunlar Türkiye’nin utanç tablosudur. TOKİ gibi cezaevlerinin yükselmesi, içine muhaliflerin doluşturulması, hak ihlalleri ile gündemden düşmemesi, tutsakların açlığa yatırdıkları bedenleriyle kanunları, hukukun uygulanmasını ülkeyi yönetenlere hatırlatması ve birer birer cezaevinden çıkan tabutlar” diye belirtildi.

HAREKETE GEÇİN

İktidarı cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamelenin önüne geçmesi yönünde girişimlerde bulunmaya çağrıldığı açıklamada, sürecin takipçisi olunacağının altı çizildi. Açıklamada, şöyle denildi: “Ayrıca STK, ilgili kuruluşlar ve halkımıza cezaevinde yaşanan zulme duyarlılık, yakınları cezaevinde yaşamını yitirmesin diye Van ve Amed Barosunda adalet nöbeti tutan hasta tutsak yakınlarının yanında olma çağrısında bulunuyoruz.”  

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.