Mahsa Jina Amini’nin ölüm yıl dönümünde grev ve abluka

Mahsa Jina Amini’nin ölüm yıl dönümünde grev ve abluka
Yayınlama: 16.09.2023

İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin ölüm yıl dönümünde 18 kentte genel greve katılım olduğu açıklandı.İranlı güvenlik güçleri başta Amini’nin memleketi Sakkız kenti olmak üzere çok sayıda kentte yoğun şekilde konuşlandırıldı.

 İran’da Jina Mahsa Amini’nin birinci ölüm yıl dönümünde Kürt şehirlerinde yaşayanlar bugün dükkanlarını kapalı tutuyor. İran’da Kürtlere yönelik insan hakları ihlallerini raporlamak amacıyla kurulan Norveç merkezli Hengaw’a göre, İran’ın Kürdistan eyaletinde parti, örgüt ve sivil aktivistlerin talebi üzerine çok sayıda kentte esnaf ve işçiler, Amini’nin ölümü ve “Jin, Jiyan, Azadi” (Kadın, Yaşam, Özgürlük) hareketinin başlamasının yıldönümünde işyerlerini kapatarak büyük bir greve gitti.

18 KENTTE GREVE KATILIM OLDUĞU AÇIKLANDI

Hengaw İnsan Hakları Örgütü aralarında Bukan, Dehgulan, Merivan, Urmiye, Senendec, Kamyaran, Baneh, Gurve, İlam, Bicar, Ravansar, Sakkız, Mahabad ve Divandere’nin bulunduğu Kürdistan eyaletinin 18 kentinde genel grev yapıldı.
İran güvenlik birimlerinin Amini protestolarına sert müdahaleleri nedeniyle sokaklarda kitlesel gösteriler düzenlenmesi çağrıları yapılmadı.

Sosyal medyada yer alan görüntülerde başkent Tahran’ın batısındaki Kerec kentinin bir mahallesi olan Gohardaşt ve kuzeydoğu kenti Meşhed’in de aralarında bulunduğu bölgelerde belirgin protestolar görüldü. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Gohardaşt’da bir grup göstericinin “Biz büyük bir milletiz ve İran’ı geri alacağız” sloganları attığı, sürücülerin ise korna çalarak teşvik edici sloganlar attığı görülüyor.

KÜRT KENTLERİNE GÜVENLİK GÜCÜ ABLUKASI

Amini’nin memleketi Sakkız kenti güvenlik güçlerince çevirilerek girişlere kapatıldı. Sadece Kürt bölgeleri değil diğer kentlerde de olası protestolar nedeniyle güvenlik önlemleri artırıldı. Hengaw’a ulaşan görüntü ve videolara göre, keskin nişancılar ve özel birlikler de dahil olmak üzere çok sayıda İran güvenlik gücü farklı yerlerde konuşlandırıldı.

Jina Amini’nin ailesinin Sakkız’deki evinin etrafına konuşlanan güvenlik güçleri fotoğraflandı.Başta Sakkız olmak üzere diğer şehirlerde de devriye geziyor.

Devrim Muhafızları helikopterleri Sakkız başta olmak üzere sık sık şehirlerin üzerinde uçuşlar yapıyor.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nden Neşmîl Abdî Mahsa Jîna Amini’nin mezarının da ablukaya alındığını söyledi.

BABA AMJAD AMİNİ DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Mahsa Amini’nin babası Amjad Amini de bugün evden çıktığı sırada Devrim Muhafızları’nca gözaltına alınmıştı. Kürdistan İnsan Hakları Ağı, baba Amini’nin kızının ölümü için anma yapmama konusunda uyarıldıktan sonra serbest bırakıldığını açıklamıştı. Amini ailesi kızlarının hastalık nedeniyle öldüğü yönünde yapılan resmi açıklamaları şüpheli bulduğunu ve aldığı darbe nedeniyle komaya girerek gözaltında öldüğünü savunuyor. Yerel ve uluslararası çok sayıda medya kuruluşuna demeç veren aile bu nedenle İran yargısının hedefi haline gelmişti. Aile kızlarının ölümünün birinci yıl dönümünde mezarı başında dini bir anma töreni düzenlemek istediklerini duyurmuştu.

NE OLMUŞTU?

İran, geçen yıl 16 Eylül’de ülkenin ahlak polisinin gözetiminde İranlı Kürt kadın Mahsa Amini’nin ölümünden bu yana protestolarla sarsılmıştı. Hayatın her kesiminden İranlılar, 1979 İslam devriminden bu yana İran İslam Cumhuriyeti’ne karşı en cesur meydan okumalardan birini yapmıştı. Eylemlere katılan 7 kişi idam edilmiş, on binlercesi gözaltına alınmış, İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı’na (HRANA) göre 500’den fazla eylemci de güvenlik güçlerince öldürülmüştü.