Mardin’de 18 gardiyana virüsün bulaştığı doğru mu?

Mardin’de 18 gardiyana virüsün bulaştığı doğru mu?
Yayınlama: 05.05.2020

HDP Milletvekili Pero Dündar, Mardin E Tipi Cezaevi’nde çalışan 18 gardiyanın Kovid-19 testinin pozitif çıktığı haberlerini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Pero Dündar, Mardin E Tipi Cezaevi’nde 18 gardiyanın Kovid-19 testinin pozitif çıkmasını Meclis gündemine taşıdı. Mevcut koşullar ve alınmayan tedbirler nedeniyle en riskli alanları cezaevlerinin olduğuna dikkat çeken Dündar, tehlikeye rağmen 13 Nisan’da Meclis’ten geçen infaz yasasında binlerce siyasi tutukluğun kapsam dışı tutularak ölüme terk edildiğini söyledi.
Dündar, verdiği önergede şu ifadelere yer verdi: “İddialara göre 20 gardiyanın, koronavirüs belirtileri nedeniyle Mardin Devlet Hastanesine getirildiği, tedavi altına alınan ve testleri yapılan gardiyanların 18’inde virüs çıktığı belirtilirken, gardiyanlar hastanede karantinaya alınmıştır. Konuya dair defalarca cezaevi yetkililerine ulaşmak istememize rağmen, süreç hakkında tarafıma bir bilgi ne yazık ki verilememiştir.”

Dündar, konuyla ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e şu soruları sordu:

“* Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 18 gardiyanın testinin pozitif olduğu bilgisi doğru mudur?

  • Cezaevleri yetkililerinin virüs ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamasına ilişkin bir talimat mı var? Var ise bu talimatlar kim tarafından hangi yasal gerekçe ile verilmiştir?
  • Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki mahpuslara test yapılmış mıdır?
  • Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde test sonucu pozitif çıkan kaç mahpus vardır? Testi pozitif çıkan mahpuslar tedavi edilmekte midir?
  • Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde dezenfektan çalışmaları hangi sıklıkta yapılmaktadır?
  • Cezaevlerinde mahpuslara eldiven ve maskenin ücret karşılığında mı verilmektedir? Ücret karşılığında veriliyorsa, maske ve eldiven fiyatları nedir?
  • Mardin E Tipi Cezaevi’nde kaç hasta, yaşlı ve bakıma muhtaç tutsak vardır?
  • Mardin E Tipi Cezaevi’nde kaç kadın ve çocuk bulunmaktadır?
  • Covid-19 riskine karşı mahpuslara yönelik olası acil bir müdahalenin nasıl yapılacağına dair Bakanlığınızca bir planlama yapılmış mıdır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.