Mardin’de ortak tepki: Ellerinizi çocuklarımızın üzerinden çekin

Mardin’de ortak tepki: Ellerinizi çocuklarımızın üzerinden çekin
Yayınlama: 12.05.2020

Mardin’de İHD, baro, TMMOB ve KESK, Nusaybin’de bir polisin çocukları silahla kovalamasına ilişkin, “Elinizi çocuklarımızın üzerinden çekin” açıklaması yaparak, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

Mardin’de İnsan Hakları Derneği (İHD), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikalar Konfederasyonu (KESK) ve baro, Nusaybin’de sokakta oynayan çocukların polisler tarafından silahla kovalanmasına dair açıklama yaptı. Nusaybin’deki Barış Parkı’nda yapılmak istenilen açıklamaya İlçe Kaymakamlığı tarafından izin verilmemesi üzerine KESK binasında yapıldı.

‘DEVLETİN SABIKASI KABARIK’

KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Sekreteri Velat Kaya, söz konusu olayın “kabul edilemez” olduğunu belirterek, kaymakamlık tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamayı ise “süreci sulandırmak” şeklinde yorumladı. Polisin davranışının meşrulaştırılmak istendiğine dikkati çeken Kaya, “Biz devletin sabıkasının kabarık olduğunu biliyoruz. Uğur Kaymazlardan, Berkin Elvanlara ve Ceylan Önkollara bu suçu işleyenlerin sistem tarafından cezalandırılmayı bırakalım adeta ödüllendirildiği bir hafıza ile karşı karşıyayız” dedi. Sürecin takipçisi olacaklarını belirten Kaya, “Kirli zihniyetin artık çocuklarımızın üzerinden ellerini çekmesi gerektiğini ifade ediyoruz” diye konuştu.

OLAYIN ÇOCUK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Ardından ortak açıklama metnini okuyan Eğitim Sen Nusaybin Şube Başkanı Yakup Taşçı, olayın çevredeki her kesimi tedirgin ettiğini dile getirerek, tüm dünyada çocukların koronavirüs (Kovid-19) salgınında kötü etkilenmemesi için çalışmalar yapıldığına değindi. Taşçı, “Çocukluk, siyaset ve etnisite üstü bir alandır. Bir polisin travmatik etki yaratacak şekilde çocukları kovalayıp, havaya silah sıkması, çocukları silahla korkutması, bu yetmiyormuş gibi kendini yere atan çocuğu adeta sürükleyecek şekilde zırhlı araca doğru götürmesi hiçbir şekilde kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Görüntüdeki polisin çocuklara iyi hisler beslemediğine vurgu yapan Taşçı, “Bu şiddet ve korku çocukta ileride derin travmalar yaratacaktır. Bu tavırla karşı karşıya kalan çocukta psikolojik olarak bir iç huzursuzluk, kabus görme, uyku problemi, rahat hareket edememe, sürekli bir korku hissi, durgunlaşma ve mutsuzluk gibi sorunlar ortaya çıkacaktır” sözleriyle yaşanan olayın etkisine değindi.

YAPILMASI GEREKENLER

Olayın yetkililer tarafından gizlenmek istendiğini söyleyen Taşçı, şöyle devam etti: “Cebinde her silah taşıyan resmi üniformalıların bir başkasının biyolojik varlığına son verme, bir başkasını silahla vurma, yaralama, dövme ve ona hakaret etme yetkisinin olmadığı yasalarla belirlenmelidir. Bu gerçekleşmediği sürece, psikolojik rahatsızlığı bulunan ve silah kullanma ehliyetine sahip olmayan insanların eline verilen her silah bir tahakküm aracına dönüşmektedir. Açığa alınıp hakkında soruşturma başlatılan polis memuru ile ilgili her aşamanın takipçisi olacağız. Çocuklara yönelik bu şiddet halinin karşısında olmaya devam edeceğiz.” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.