Mezarlıklara saldırı emrini kim veriyor?

Mezarlıklara saldırı emrini kim veriyor?
Yayınlama: 10.05.2020

HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, mezarlıklara dönük saldırıları Meclis gündemine taşıyarak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a, “Mezarlıklara saldırı talimatını kim veriyor” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, son dönemlerde artarak devam eden mezarlıklara dönük saldırıları Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verilen önergede, “Van ve ilçelerinde askerler tarafından başlayan mezarlıklara yönelik fiziki tatbikler bölgede yayılarak devam etmektedir. Silvan, Muş, Yüksekova’dan sonra Şırnak’ın İdil İlçesi’ne bağlı Yarbaşı (hespist) Köyü’nde 6 mezar askerler tarafından tahrip edilmiştir. Halihazırda yakınlarının ölümünden ötürü acı içinde olan yurttaşlar, ikinci kez mezarlıklarının da tahrip edilmesi suretiyle acıya ve yıkıma maruz bırakılmaktadır” denildi.

Önergede, şu sorulara yer verildi:

“ * Van, Silvan, Yüksekova ve en son Şırnak’ın İdil İlçesi’ne bağlı Yarbaşı(hespist) Köyü’nde 6 mezar askerler tarafından tahrip edilmiştir. Çatışmalarda yaşamını yitiren insanların mezarlarının tahrip edildiğinden haberdar mısınız?

  • Van, Silvan, Yüksekova ve Şırnak’ın İdil İlçesi’nde mezarları tahrip eden kişi/kişilere bu talimatı kim vermiştir?
  • Söz konusu yerlerde mezarlıkları tahrip eden kim veya kimlerdir? Şimdiye kadar tespit edilmiş kişiler var mıdır?
  • Mezarlıkların tahrip eden veya bunun emrini verenler hakkında TCK-130 uncu maddesinde düzenlenen, Kişinin hatırasına hakaret suçu ile 153 üncü maddesinde düzenlenen ‘İbadethanelere ve mezarlıklara zarar verme’ suçuna istinaden soruşturma açılacak mıdır?
  • Mezarlara saldıran kişileri önlemeye dönük bir çalışma ve bu doğrultuda bir birim kurmayı planlıyor musunuz?
  • Mezar taşlarında yer alan Kürtçe ifadeler nedeniyle insanlık dışı bir yöntem ve yaklaşımla ailelere kendi çocuklarının mezarını yıktırma yönünde verilen talimatın insani, ahlaki, hukuki bir izahatı var mıdır? Söz konusu durumun dünya tarihinde eşine benzerine rastlanır bir örneği var mıdır? Söz konusu talimatla ne amaçlanmaktadır?
  • 5 bin yıldan fazla köklü bir tarihe sahip, dünyanın birçok yerinde milyonlarca insanın kullandığı anadili olan Aryen Dil Grubundan Kürtçe’nin tek bir harfi bile sizi neden bu kadar rahatsız etmektedir?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.