Muğlalı köylülerin nöbeti 2’nci gününde

Muğlalı köylülerin nöbeti 2’nci gününde
Yayınlama: 14.07.2023

MUĞLA – Deştin ve Bayır köylülerinin başlattığı Adalet Nöbeti’nin 2’nci gününde konuşan köylüler, çimento fabrikası uğruna Muğla halkının geçim kaynaklarının yok edileceğini vurguladı.

Muğla’nın Yatağan ve Menteşe ilçelerine bağlı Deştin ve Bayır mahallelerinde yapımına devam edilen çimento fabrikasına karşı köylülerin, Muğla İdare Mahkemesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti 2’inci gününde devam etti. başlattı. Köylüler nöbet sırasında “Gecikmiş adalet adalet değildir. Çimento fabrikası inşaatı derhal durdurulmalıdır”, “Köyümüze sahip çıkalım”, “Ne kömür karası ne çimento grisi, ille de Muğla’nın yeşili, mavisi” ve “Çimento fabrikası istemiyoruz” pankartlarını taşıdı. Nöbet sırasında sık sık “Deştin Çayı özgür akacak”, “Zafer direnen köylünün olacak” ve “Çimentocu şirket Muğla’yı terk et” sloganları atıldı.

DİRENİŞ 2’NCİ GÜNÜNDE

Köylüler adına konuşan İsmail Şener, 2 buçuk milyon ton üretim hedefi yüzde 40 kar hedefini gözetirsek eğer iki trilyon civarı bir kar. Ancak bu bir tek şirketin cebine girecek bir para. Oysa Muğla halkının kuzugöbeğinden ceplerine giren yıllık bedel bu kadar ediyor. Bu miktar bir kişinin cebine girmediği için halkın cebine giren parayı görmüyorlar. Yılık zeytinyağı üretimimiz 275 bin 70 ile Türkiye 3’üncüsüyüz. Domates, portakalda yine aynı sıradayız. Su ürünleri yetiştiriciliği ve çam balında birinciyiz. Su ürünlerinde ihracatımız 2022 yılında 2021’e göre yüzde 30 artış gösterdi. Bunlar Muğla halkının cebine giren paralar. Çimento fabrikasının gelirinin en az on katı gelir Muğla halkının cebinden alınma tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

‘MÜCADELEMİZ TÜM İNSANLIK İÇİN’

Çimento fabrikasının doğada açtığı yaraların telefisinin mümkün olmadığını vurgulayan Şener, “Muğla’ye neyin karşılığında peşkeş çekiyorsunuz? Neyin karşılığı muktedirlerin yolunu otobana dönüştürüyorsunuz? Hangi vicdanla” diye tepki gösterdi.

Ardından konuşan köylüler ise sadece Deştin ve Muğla için değil tüm insanlığın doğası için mücadele ettiklerini dile getirerek, ÇED raporu iptal edilene, proje için yürütmeyi durdurma kararı verilene kadar nöbetlerine devam edeceklerini söyledi.