‘Ne mutlu Kürdüm diyene’ deyince saldırının dozajı arttı

‘Ne mutlu Kürdüm diyene’ deyince saldırının dozajı arttı
Yayınlama: 27.01.2022

URFA – Kayseri Cezaevi’ndeki saldırıda gardiyanların, “Ne mutlu Türküm diyene” dayatmasına tutukluların, “Ne mutlu Kürdüm diyene” diye karşılık vermesiyle saldırının dozajını artırdığı belirtildi.

Türkiye cezaevlerinde tutuklulara yönelik hak ihlalleri artarak devam ediyor. Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan bir eli ve bir ayağı olmayan yüzde 90 engelli raporu bulunan Şaban Kaygusuz (24), dün ailesi ile yaptığı telefon görüşmesinde, gardiyanların fiziki saldırısına maruz kaldıklarını aktardı. Kaygusuz, söz konusu saldırının 23 Ocak Pazartesi günü gerçekleştiğini belirterek, Yücel Hazar adlı bir tutuklunun saldırılar sonucu ayağının kırıldığını söyledi. Kaygusuz, saldırıda yer alan gardiyanların tutuklulara, “Ne mutlu Türküm diyene” demeleri için dayatmada bulunduğunu kaydederek, tutukluların “Ne mutlu Kürdüm diyene” dediği için saldırının dozunun arttığını, saldırıların cezaevi müdürü Ali Ç.’nin talimatıyla gerçekleştiğini söyledi. Tutuldukları cezaevinde can güvenliklerinin olmadığını aktaran Kaygusuz, ailesi aracılığıyla kamuoyuna duyarlık çağrısında bulundu.

Telefonla kardeşi Şaban Kaygusuz (24) ile yaptıkları görüşmeyi değerlendiren Muhammed Kaygusuz, cezaevinde tutuklulara dönük hak ihlallerinin uzun bir süredir yaşandığına dikkati çekti. Söz konusu uygulamaların keyfi olduğunu belirten Kaygusuz, “Saldırıların cezaevi müdürünün gözü önünde yapılması durumun ne kadar ciddi olduğunu bize gösteriyor. Gardiyanlar tarafından tutuklulara ‘Ne mutlu Türküm diyene’ demeleri dayatılmış, tutuklular ‘Ne mutlu Kürdüm diyene’ diyerek karşılık vermiş. Bunun için darp edilmişler ve disiplin cezaları ile tehdit ediliyorlar” diye konuştu.

‘SALDIRILARI KINIYORUZ’

Kardeşi Şaban Kaygusuz’un, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nden 19 Ekim 2021’de Kayseri Bünyan 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildiği esnada çıplak arama ve devamında bir ayağı olmamasına rağmen ayakta sayım işkencesine maruz kaldığını anlatan Kaygusuz, “Yüzde 90 engelli bir kişinin bu uygulamalara maruz kalmasını kınıyoruz. Bu uygulamalar insanlık suçu. Yetkililer bu saldırılara bir an önce son vermeli. Cezaevlerinden her gün ölüm haberleri alıyoruz ve kaygılarımız var. Yetkililer sorumluluklarını yerine getirmeli” şeklinde konuştu.

Konuya dair telefonla aradıkları Kayseri 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi yetkililerinin, kendilerine bilgi vermediğini belirten Kaygusuz, insan hakları kuruluşlarına cezaevinde inceleme yapma çağrısında bulundu.

SİSTEMATİK İŞKENCE

Öte yandan aynı cezaevinde tutulan Ali Saday, 24 Ocak’ta ailesiyle yaptığı telefon görüşmesinde işkence gördüklerini aktarmıştı. Ağabeyiyle yaptığı görüşmeyi ajansımıza anlatan Muhammet Saday, “Yaklaşık bir aydır sistematik işkence yapılmakta. Sabah akşam sayımlarından sonra yerde sürüklemeler, tekmelemeler, baş aşağı asma gibi işkencelerde bulunuluyor. Bu sistematik işkence Cezaevi Müdürü Ali Ç.’nin talimatıyla yapılmakta” demişti.

Konuya dair telefonla ulaştığımız cezaevi görevlileri, “Bilgi verebilecek yetkili kimse yok” demekle yetindi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.