Pazarcık’ta köy köy gönüllü sağlık hizmeti

Pazarcık’ta köy köy gönüllü sağlık hizmeti
Yayınlama: 14.02.2023

MARAŞ – Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan bu yana Pazarcık’ta gönüllü sağlık hizmeti veren sağlıkçılar, şimdiye kadar 50 kırsal mahalleye ulaştı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ile üniversite öğrencisi sağlık emekçileri, Maraş’ın (Pazarcık) ilçesinde depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan bu yana gönüllü sağlık hizmeti veriyor. Şırnak, Dersim, Batman, Amed, Urfa, Muş, Kars ve İstanbul’dan gelen 15 sağlık emekçisi, kentte şimdiye kadar 50 köye ulaştı. Depremzedelerin yaralarına derman olmaya çalışan sağlıkçılar, olası salgın durumlarına karşı yurttaşlara da bilgilendirmelerde bulunuyor. Yine özellikle toplanma alanlarında su, temizlik ürünleri ve ilaçlara erişim için canla başla çalışma yürütülüyor.

YARALAR SARILIYOR

SES Şirnak Şubesi’nden Murat Özbey, depremin ilk gününden bu yana gönüllü olarak sağlık hizmeti sunduklarını belirtti. Geldikleri gün ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaştıklarını belirten Özbey, deprem günü İl Sağlık Müdürlükleri’ne başvurduklarını ancak kendilerine yanıt verilmediğini ifade etti. Bunun üzerine kimi arkadaşlarının yıllık izinlerini kullanarak, depremin yaşandığı 7 kente geldiklerini dile getiren Özbey, deprem bölgelerinde ilk olarak enkaz altında yaralananlara hizmet verdiklerini söyledi.

İKİ KOLDAN ÇALIŞMA

Özbey, 15 sağlık emekçisiyle birlikte çalışma yürüttüklerini, 5 kişinin toplanma merkezlerinde, diğer kişilerin ise iki grup şeklinde köyleri gezdiklerini aktardı. Sağlık emekçilerin, beraberlerinde ilaç da götürdüklerini belirten Özbey, “Daha önce ulaşılamayan köylere gidip sağlık hizmeti veriyoruz. En çok karşılaştığımız durumlar ise, sağlık müdahalesi yapılmayan enfeksiyonlar. Şu an yaklaşık 50 köye ulaştık. Her sabah ekiplerimiz 5’li gruplar şeklinde köylere sağlık hizmeti götürmeye çalışıyor” dedi.  

HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ

Özellikle toplanma alanlarında hijyene dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Özbey, “Yoksa ciddi sorunlar ortaya çıkıyor” uyarısında bulundu. Devletin deprem bölgelerinde günler sonra sağlık hizmeti vermeye başladığına dikkat çeken Özbey, gittikleri Maraş ve Adıyaman’ın bazı ilçelerinde bu durumu gözlemlediklerini söyledi.

ÇADIR KENTTE SALGIN

Bazarcix’ta AFAD’ın kurduğu çadır kentte bin kişinin bulunduğunu ve salgının baş gösterdiğini söyleyen Özbey, “Oralarda insanlar tuvalet ihtiyaçlarını gideremiyor. Yaptığımız ziyarette salgının başladığını söylediler. Devlet ve hükümet, imkanlara sahip olmasına rağmen organize olamıyor” diye belirtti. 

BÜROKRASİ ENGELİ

Sağlık hizmeti verdikleri sırada yaşadıkları sorunların başında bürokrasinin geldiğini ve bu sorunun aşılamadığını dile getiren Özbey, şöyle dedi: “Her gittiğimiz yerde bürokrasi engeliyle karşılaşıyoruz. Ancak halkımızın bir an önce bu travmayı atlatması için mücadele yürütüyoruz. Onlarla koordineli bir şekilde sağlık hizmeti üretmek istiyoruz. Sonuçta olağanüstü bir durum var. Sağlık açısından bir önlem alamadığımız zaman ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bunu Van depreminden, daha önceki deneyimlerimizden biliyoruz.” 

(MA)