QSD’den bir yıllık saldırı bilançosu

QSD’den bir yıllık saldırı bilançosu
Yayınlama: 28.12.2022

QSD, 2022’de Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük 17 bin 596 saldırı gerçekleştiği ve 12’si çocuk 59 sivilin bu saldırılarda yaşamını yitirdiğini açıkladı. 

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, Türkiye ve DAİŞ’in Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 2022’de gerçekleştirdiği saldırılara dair bilanço açıkladı. Açıklamada, hizmet kurumları, elektrik, su ve belediye yerleri, camiler ve mezarlıkların da saldırılarda hedef alındığı ifade edildi. Efrîn’den Kobanê ve Dêrik’e kadar geniş bir alanı kapsayan saldırılarda, ayrıca Hesekê’deki Sinaa Cezaevi ve Hol Kampı’na çevresinin de hedef alındığı aktarıldı.  

Bilançoya göre; Türkiye, 2022 yılında 17 bin 596 kez bölgeyi çeşitli silahlı saldırılarla hedef aldı. Saldırılarda 59’u çocuk ve 44’ü kadın olmak üzere toplam 263 sivil yaralandı. 12’si çocuk ve 5’i kadın toplam 59 sivil hayatını kaybetti. Ayrıca, “meşru savunma çerçevesinde yapılan eylemlerde” ise, 44 Türk askeri ve 22 DAİŞ’linin öldürüldüğü kaydedildi.  

HASAR GÖREN YERLER

Saldırılar sonucu Zirgan Halk Belediyesi binası, Til Temir’de 66 nolu elektrik hattı, Dêrik kırsalındaki Teqil Beqil köyünde 4’ncü elektrik santrali, Şehba’nın Qeramel köyündeki ilkokul, Asuri köyleri olan Til Cûma ve Til Şenan’da mezarlıklar, Til Temir’de Marsiwa Kilisesi, Minbic’de El-Cat köyündeki cami, Eyn Îsa kırsalındaki su pompalama istasyonu, Hesekê’deki sünger fabrikası, Hesekê’de kız çocukları eğitim merkezi, Kobanê’de değirmenler, El-Hîşa köyünde bulunan su istasyonu, Til Temir’de yüksel elektrik gerilim hattı, Dehr El-Ereb köyündeki buğday deposu, Zirgan’da İç Güvenlik Güçleri binası, Qamişlo’da Covid-19 Hastanesi, El-Fatsa köyündeki cami, Çilaxa beldesindeki Dîcle petrol istasyonu, Siweydiyê’deki gaz dağıtım merkezi, Tirbesipyê’de Saîda ve Zaraba istasyonları, Tirbespiyê’nin Meşûq köyünde petrol depolama merkezi, Kobanê’de Covid-19 Hastanesi ve Qeremox köyündeki sağlık kliniği ile birçok baz istasyonun hasar gördüğü aktarıldı. 

DAİŞ’E KARŞI OPERASYONLAR

Bilançoda, QSD ve Uluslararası Koalisyon’nun düzenlediği operasyonlara da yer verildi. Bilançoda, DAİŞ’e karşı 113 operasyon düzenlendiği, Sinaa Cezaevi’nden kaçmak isteyen 3 bin 500 DAİŞ’linin yakalandığı, burada çıkan çatışmalarda 386 DAİŞ’linin öldürüldüğü, farklı operasyonlar kapsamında 267 DAİŞ’li ve destekçisinin yakalandığı, yine farklı tarihlerde çıkan çatışmalarda 375 DAİŞ’linin öldürüldüğü bilgisi paylaşıldı. 

QSD’NİN KAYIPLARI

QSD, ayrıca yıl içerisinde 178 savaşçılarının yaşamını yitirdiğini, bunlardan 95’inin Türkiye saldırılarında, 69’unun ise DAİŞ’le mücadelede yaşamını yitirdiği ifade edildi. Yine 14 QSD’linin hastalık ve trafik kazası sonucu yaşamlarını yitirdikleri ifade edildi. (MA)