Sağlık emekçileri: ‘Oyalama Değil, hakkımız olanı istiyoruz’

Sağlık emekçileri: ‘Oyalama Değil, hakkımız olanı istiyoruz’
Yayınlama: 08.02.2022

Batman’da ise SES Batman Şubesi ile Batman Tabip Odası, hekimlerin yaşadığı ücret yetersizliğinden sağlıkta şiddete kadar olan bir dizi soruna dikkat çekmek için “Beyaz G(ö)REV” eylemi için bir araya geldi.

 Beyaz önlükleri ile Batman Eğitim ve Araştırma önünde bir araya gelen sağlık çalışanları,  “Uyarıyoruz, oyalama değil hakkımızı istiyoruz” pankartını açtı. Katılımın yoğun olduğu açıklamada “Ücretsiz sağlık hizmeti”,  “İnsanca yaşanacak temel bir ücret” ile “Angarya çalışmaya hayır” dövizler taşındı.   Yurttaşlarında destek verdiği açıklamada konuşan SES Şube Esbaşkani Deniz Topkan sağlık çalışanlarının taleplerini sıraladı. Topkan, ” Bugün sabah hem aile hekimliklerinde hem de diğer hastanelerde gün boyu iş bırakıldı. Bu anlamda hastanede hastalara bakılmadı ve muayene yapılmadı. Gerçekten Türkiye genelinde aylarca sürdürmüş olduğumuz bir mücadele var. Bütün sağlık emekçileri ve hekim arkadaşlar da yaşanan ekonomik krizden ve bugüne kadar verilen sözlerin tutulmamasından kaynaklı, bugün tepkilerini bir kez daha ifade ettiler. Poliklinik hizmeti, hem Aile Hekimliklerinde hem de hastanelerde verilmedi. Halkımızın da bu anlamda sağlık hakkına yönelik göstermiş oldukları  mücadele ve desteklerinden dolayı bir kez daha teşekkür ederiz. Bu anlamda mücadelemizin kararlılıkla süreceğini ifade ediyoruz” dedi.

Konu ile ilgili basın açıklamasını okuyan SES Batman Şube Başkanı Deniz Topkan, sağlık emekçilerinin taleplerini sıraladı.

Sağlık emekçilerinin talepleri şöyle;

Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi.

    • Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması.

    • 657, 992, 1593, 5199, 5216, 5393, 5996, 6343 Sayılı Kanunlara göre sağlık alanında görev yaptıkları halde, sağlık çalışanı olarak görmezden gelinen veteriner hekimlerin de, tüm sağlık çalışanlarına yapılacak yasal düzenleme ve maaş iyileştirmelerinden faydalandırılması.

    • Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması.

    • COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması.

    • Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi.

    • Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile hekimliği ceza yönetmeliğinin iptal edilmesi.

    • Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması.

    • Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi.

    • Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi.

    • Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi.

    • Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması.

    • Sağlığa ve sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması.

    • Hangi statüde olursa olsun tüm sağlık çalışanı emeklilerine insanca yaşamaya yetecek emekli maaşı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.