Sason’da yapılmak istenen HES projesine karşı sosyal medyada kampanya başlatıldı

Sason’da yapılmak istenen HES projesine karşı sosyal medyada kampanya başlatıldı
Yayınlama: 26.11.2020

Batman’ın Sason ilçesi kırsalında bulunan Zore vadisine yapılmak istenen HES projesinin durdurulması için sosyal medyada #ZoreVadisineDokunma etiketiyle kampanya başlatıldı.

Batman’ın Sason ilçesi Balbaşı (Herîvê) köyü ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Kayahan (Xweşika) Mahallesi arasında geçen Zorê Çayı üzerinde yapılmak istenen Hidroelektrik Santrali (HES) karşı sosyal medyada kampanya başlatıldı.

HES için hazırlanan proje ilk olarak 2016 yılında Batman İl Genel Meclisi’ne sunuldu, ancak talep reddedildi. Geçtiğimiz Eylül ayında tekrar meclise getirilen proje, oy çokluğuyla tekrar kabul görmedi. Ret kararı, Batman Valisi Hulusi Şahin’in onayına sunuldu, ancak kabul edilmedi. Vali, projeyi kabul edilmesi için meclise geri gönderdi. Proje, 19 Kasım’da tekrar 11’i HDP’li, 11’i de AKP’li üyeden oluşan mecliste görüşüldü.

Proje, AKP’li meclis başkanının 2 oyu olmasından kaynaklı 12’ye karşı 11 ret oyu ile kabul edilirken, projenin kabulü için valiliğin AKP’li üyelere baskı uyguladığı belirtildi.

PROJE 452 PARSELİK ALANI KAPSIYOR

Maya Enerji Üretim Şirketi tarafından yapılacak olan proje, 452 parsel, 67 bin 450 metrekare alanı kapsıyor. 49 yıllığına bu şirkete kiralanan projenin ömrü ise 50 yıllık. Bu alandaki 95 parsel için kamulaştırma kararı alınırken, kamulaştırılacak şahsi parseller Kulp ilçesine bağlı 140 haneli Hamzalı (Şêxhemza) Mahallesi ve ona bağlı 10 mezrayı kapsıyor. Projenin yapımı ile bölgenin doğa, tarım ve hayvancılığının büyük bir tahribat ile karşı karşıya kalacağını kaydeden ekoloji aktivisti Hüseyin Akıl, projenin durdurulması için hukuki girişimlerde bulunacaklarını kaydetti.

‘BÜYÜK BİR ALAN SU ALTINDA KALACAK’

Ilısu Barajı ile birlikte tarihi ilçe Hasankeyf başta olmak üzere büyük bir alanın su altında bırakıldığını hatırlatan Akıl, bu sefer bölgenin önemli doğa yerlerinden olan Zorê Bölgesi’nin sular altında bırakılmak istendiğini söyledi. Kulp ve Sason ilçesini birbirine bağlayan Zorê Çayı üzerinde kurulacak olan HES ile birlikte büyük bir doğa tahribatının oluşacağı uyarısında bulunan Akıl, “Israrla yapılması planlanan HES’in sağlayacağı elektrik çok az. Ne ilçe ne il ne de ülke ekonomisine bir geliri olmayacak proje büyük bir tarım alanını da yok etmiş olacak. Sadece Hamzalı’da 11 bin metrekare alanlık bir tarım alanı mevcut. Bunu hayvancılığı da var. Bölge halkı geçimini hayvancılık ile sağlıyor. Bundan kaynaklı binlerce insan hem toprağından hem de ekmeğinden edilmiş olacak” diye konuştu.

‘KARARDAN VAZGEÇİLDİ’

Bölge halkının HES’in iptali için daha önce topladıkları 716 imza ile yetkililere başvuruda bulunduğunu kaydeden Akıl, “Bölge için önemli bir turizm yeri olan Zorê Bölgesi’ne yapılacak HES ile birlikte hayvancılık ve tarımın yanı sıra turizm de etkilenmiş oluyor. Yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu bölgenin turizme açılmasını isteyen halk daha önce birçok resmi kuruma başvuruda bulundu. Topladıkları 716 imzayı yetkili kurumlara ileten köylülerin bu mücadelesi sonuç verdi ve karardan vazgeçildi. Ancak kendi çıkarlarını isteyenler tarafından proje tekrardan devreye konuldu” diye konuştu.

Alınan HES kararının uygulamaya geçmemesi için kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Akıl, doğa katliamının yaşanmaması için projenin uygulanmaması gerektiğini söyledi.