Tüm tüketim ürünlerinde talep azalırken sigara tüketimi aynen devam etti. AKP hükümeti ise fırsattan istifade ederek ÖTV’ye bir kez daha zam yaptı. 12 ayda gelen 5’inci ÖTV zammıyla en ucuz sigara artık 13,5 lira olacak

Covid-19 salgınının ekonomik bedelini halk kesimleri ödemeye devam ediyor. Önceki gün binlerce ürüne gelen ek gümrük vergisinden sonra dün de sigaralardan toplanan ÖTV’ye zam yapıldı. Bir paket sigaradan alınan asgari vergi tutarı 7,79 liradan 9,13 liraya yükseldi. Böylece sigaradan toplanan vergi önceki yıla göre yüzde 71 oranında artırılmış oldu. Geçen yıl mayıs ayında bu vergi tutarı 5,35 liraydı. Bu ÖTV zammıyla beraber sigaraya 12 ayda toplam 5 kez vergi zammı yapılmış oldu.

Yapılan vergi zammı tüm sigaraların fiyatlarını etkilemeyecek. Ancak piyasada satılan en ucuz sigara 2 lira zamlanarak 13,5 liraya yükselecek. Bu nedenle zam özellikle yoksul kesimleri etkileyecek.

Öte yandan sigaradan alınan verginin artırılması boşuna değil. Zira verilere göre hazine için en verimli vergiler sigaralardan tahsil ediliyor. Mart ayında salgınla beraber tüm vergi tahsilatı yüzde 50 azalmasına rağmen sigaradan alınan vergi tahsilatı hiç azalmadı. Çünkü tüm tüketim azaldı ancak sigara bağımlıları sigara tüketmeye devam etti.

Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre mart ayında 36,9 milyar liralık vergi tahsilatı yapıldı. Bu kalemden toplanan vergi tahsilatı mart ayında 4,4 milyar lirayı buldu. Mart ayı itibariyle toplam vergi tahsilatının yüzde 12’sine denk gelen tutar böylece tütün ürünlerinden tahsil edilen ÖTV oldu. Buna karşılık 2019’da bu oran yüzde 7,4, 2018’de ise yüzde 6,8’di. Bu yılın ocak, şubat ve mart aylarındaki oran ise grafikteki gibi.

vergi-tahsilatinin-yuzde-12-si-sigaradan-toplanan-otv-oldu-sigaraya-1-yilda-5-inci-zam-731191-1.