Sur’daki kaçak yapı Meclis’e taşındı

Sur’daki kaçak yapı Meclis’e taşındı
Yayınlama: 31.03.2021

Sur’un yıkılan tarihi evlerin çalınan taşlarla yapılan kaçak yapıyı Meclis’e taşıyan HDP’li Semra Güzel, “Yapının yıkımına dair işlem ne zaman başlatılacaktır?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen’in yeğeni Diyanet Sen Şube Başkanı Ömer Evsen’in, Sur’da yıkılan tarihi evlerin çalınan taşlarıyla yaptığı kaçak yapıyı Meclis’e taşıdı. Güzel, konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi sundu. 2019 yılında çalınan Sur evlerinin tarihi taşlarıyla yapılan kaçak yapının, “tescilli yapı” olarak kaydedilmesi girişiminin adımları atıldığına dikkati çeken önergede, “Koruma Amaçlı İmar Planına aykırı olarak kaçak yapıldığını tespit eden Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, söz konusu yapının yıktırılması için ise gerekli adımı atmamıştır” denildi.

Önergenin gerekçesinde, yapının izinsiz ve kaçak yapıldığını tespit eden Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, yapının yıkımı için mahkemeye suç duyurusunda bulunma yetkisinin bulunmasına rağmen, yapıya ilişkin tespit ve idari işlemlerin yetkili kurum tarafından denetlenmesi ve yürütülmesi kararı aldığı belirtildi.

Güzel, Kurum’un cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Diyarbakır’da kaçak olarak inşa edilen ‘Kemikli Evi Ciğer’ restorantı Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

  • Koruma Amaçlı İmar Planına aykırı olarak yapıldığı tespit edilen bu yapıya dair neden inceleme başlatılmamıştır?
  • Yapının yıkımına dair işlem ne zaman başlatılacaktır?
  • Henüz herhangi bir işlem başlatılmamasında Ömer Evsen’in AKP üyesi olması ile ilişkisi var mıdır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.