Suriye’de koalisyon üssüne roketli saldırı

Suriye’de koalisyon üssüne roketli saldırı
Yayınlama: 04.01.2023

Suriye’de ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun bir üssüne iki rojet fırlatıldı. Suriye Demokratik Güçleri, ateşlenmeye hazır üçüncü bir roket de buldu.

Suriye’nin kuzeydoğusunda, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolündeki Kuniko’da IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon tarafından üs olarak kullanılan bir noktaya roketli saldırı düzenlendi. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan açıklamada, yerel saatle sabah 09.00 civarında, koalisyon güçlerinin iki roketle hedef alındığı belirtildi.

CENTCOM Sözcüsü Joe Buccino’nun imzasıyla yapılan açıklamaya göre, saldırıda herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı. SDG’nin, roketlerin fırlatıldığı yerde ateşlenmeye hazır üçüncü bir roket de bulduğu belirtildi. Buccino, “Bu tür saldırılar koalisyon güçlerini ve sivil halkı tehlikeye atıyor, Suriye ve bölgede güçlükle kazanılan istikrarın ve güvenliğin altını oyuyor” dedi.

İRAN İDDİASI

Saldırıyı herhangi bir örgüt üstlenmezken, zamanlama dikkat çekti. Zira saldırı, İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD tarafından Irak’ın başkenti Bağdat’ta, 3 Ocak 2020’de öldürülmesinin üçüncü yıldönümünde gerçekleşti. Suriyeli muhaliflere yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, koalisyon güçlerini hedef alan roket saldırısının “İran tarafından silahlandırılan Arap aşiretler tarafından” düzenlendiğini iddia etti.

Öte yandan saldırı, SDG’nin IŞİD’e karşı kapsamlı operasyon düzenlediği bir döneme de denk geldi.