Tedbirsizlik Batman Çayı’nda taşkına neden oldu, bir işçi öldü

Tedbirsizlik Batman Çayı’nda taşkına neden oldu, bir işçi öldü
Yayınlama: 18.04.2023

Batman Barajı’ndan verilen düzensiz su akışı sonucu Batman Çayı taştı. Çöken Batman Kozluk Karayolu’nda çalışma yapan karayolu işçisi vefat ederken tarım arazileri de su altında kaldı. Sık sık taşkınların yaşandığı bölgede yaşayanlar önlem istiyor.

BATMAN – Batman Barajı’ndan verilen düzensiz su akışı sonucu yaşanan taşkınlar nedeniyle tarım arazileri su altında kaldı. Taşkın nedeniyle çöken Batman Kozluk Karayolu’nda çalışma yapan karayolu işçisi öldü. Batman Çevre Gönülleri Derneği ve köylüler yaşananlarda DSİ’nin sorumluluğuna dikkat çekti.

Eriyen kar ve yağmur suları ile dolan Batman Barajı’nın kapaklarının açılması ile birlikte Batman Çayı’nda taşkın meydana geldi. Batman Kozluk Karayolu’nun 15’inci kilometresinde bulunan Şerbet Köyü mevkiinde ise taşkınlar sonucu yolda çökme oluştu. Yaklaşık 300 metrelik yolda çalışma yürüten karayolu işçisi İlyas Ekmiş, bir pikapın çarpması sonucunda vefat etti.

SIK SIK TAŞKIN YAŞANIYOR

Yaklaşık 10 yıldır baraj kapaklarının kontrolsüz açılması ve düzensiz su akışı verilmesinden kaynaklı sık sık bahar aylarında ve kış mevsiminde taşkınlar yaşanıyor. Karayolu yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre 10 yıl önce taşkın nedeni ile menfezlerde ve yol kenarında her ne kadar duvar yapılmış olsa da duvarın çöktüğü ifade edildi.

’20 dönüm mısırımın ekili olduğu toprak su altında kaldı’

Bölge sakinlerinden İbrahim Çağır, “Geçmişte eğer önlem alınmış olsaydı bunlar yaşanmayacaktı. Tapulu araziler su altında kaldı. Sadece benim 20 dönüm mısırımın ekili olduğu toprak su altında kaldı. Önlem alınması gerekiyor. Yazın da burada kuraklık oluyor. Her sene böyle oluyor. Yazın kuraklık var diyorlar. Su verilmiyor. Sonra balıklar dahi ölüyor. Kışın ve bahar aylarında da su bu şekilde düzensiz bırakılıyor. Her yıl 10-20 metre su toprağı alıp götürüyor. Kabahat Devlet Su İşleri’nindir” diyerek yaşananlara tepkisini gösterdi.

‘ALARM SİSTEMİ YOK, BOĞULMA VAKALARI DA OLUYOR’

Şerbet Köy sakinlerinden Vedat Demir de yaşananlara tepki göstererek yıllardır taşkınlar nedeni ile Batman Çayı’nın yatağının değiştiğini söyledi. Demir, “Yazın boğulma vakaları da yaşanıyor. Yazın çay kenarına insanlar serinlemek için geliyor. Barajlarda su bırakılınca kimse fark etmiyor. Alarm sistemi de yok. Bu da insanların boğulmasına neden oluyor. Neden tedbir alınmıyor” diye sordu. Su yükseldikçe yola yaklaştığını ifade eden Demir, “Bu suyun düzenli bir debide akması gerekiyor ki artık insanlar ölmesin. Ya kanal yapılsın ya da bir sistem kurulsun. Burada ne önlem var ne tedbir. Artık buna son verilsin” dedi.

‘TARIM ARAZİLERİ KORUNMALI’

Batman Çevre Gönülleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, Batman Çayı ıslah projesinin temelinin, AKP’li Bakan Mehmet Şimşek’in katılımı ile gündüz vakti havai fişekler patlatılarak atıldığını hatırlattı. Argunağa, “Karayolları halkın paraası ile bu yolları yapıyor. Daha önce önlem alınsa tüyü bitmemiş yetimin hakkı boşa gitmemiş olacaktı. Batman Çevre Gönülleri olarak yıllardır tarım arazilerinin korunması için mücadele ettik. Yıllardır taşkın nedeni ile ne kadar tarım arazisinin kaybedildiğini bilmiyoruz. Daha önce tedbir alınması gerekiyordu, alınmadı” şeklinde konuştu.

Karayolları yetkililerinden edinilen bilgiye göre; yolda çalışma başlatıldı ve yola 300 metre uzunluğunda altı metre genişliğinde taş tahkimatı yapılacak. Öte yandan suyun düzensiz akışına ilişkin önlem alınıp alınmayacağı ise bilinmiyor.