Tehditler bizlere geri adım attıramayacak

Tehditler bizlere geri adım attıramayacak
Yayınlama: 05.02.2021

Gazetemizin İmtiyaz Sahibi İdris Yayla’nın sosyal medya hesabına “Kodadımyeşil”, “Gorunmeyen”isimli hesaplardan içerisinde Cizre Bodrumlarında yakılan insanlar, zırhlı aracın arkasında cenazesi sürüklenen Hacı Lokman Birlik’e ait görüntüler ve mermi fotoğrafları ile “kafana yersin bir gün”, “tanıdık mı” notunun yer aldığı tehdit mesajları gönderildi.

MERMİ VE BAYRAKLA TEHDİT MESAJLARI GÖNDERDİLER

Gazetemizin imtiyaz sahibi İdris Yayla, son dönemlerde Kürt ve Sosyalist gazeteci, avukat ve siyasetçilere çeşitli tehdit mesajları gönderen “Kodadımyeşil” isimli hesap tarafından tehdit edildi. Geçtiğimiz hafta içinde gazetenin instagram hesabına Şırnak ve Cizre’de 2015-2016 yıllarında yaşanan çatışmalı süreçte ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında öldürüldükten sonra cenazesi zırhlı aracın arkasından sürüklenen Hacı Lokman Birlik ve Cizre Bodrumları’nda yakılarak öldürülenlere ait görüntülerin yer aldığı videolar gönderildi. Gazetenin ardından önceki gün de Yayla’nın instagram hesabına “Kodgrnm” isimli bir hesaptan “kafana yersin bir gün” yazısı ile bayrakla birlikte kahve fincanı içerisinde yer alan mermi fotoğrafları gönderilerek tehditlerde bulundu. Bugün de “Kodgrnm” isimli hesap “tanıdık mı” notuyla tehtid mesajı gönderdi.

Kendisine gönderilen tehdit mesajları ile ilgili Yayla, “Gazetemizi kurduğumuz günden bu yana  üzerimizde bir baskı vardı. Açık bir tehdit yoksa da “Aba altından sopa göstermeler” gibi göndermeler oluyordu. Bu bugün olan bir şey değildi sadece. Tüm Kürt ve muhalif gazetecilere yapılanlar bizlere de yapılıyor. Son süreçte hem şahsi hesabıma hem de gazetemizin sosyal medya hesaplarına tehdit mesajları gelmeye başladı. En son “görünmeyen” isimli bir hesap silah ve mermi göndererek “kafana yersin bir gün” notuyla gönderilmişti. Bunlar daha öncede vardı. Geri adım atmadık bundan sonra da geri adım atmayacağız” diye konuştu.

Yayla’nın instagram hesabına gönderilen tehdit mesajı

“DAHA ÖNCE DE TEHTİDLERE MARUZ KALDIM”

Yayla, daha öncede tehditelere maruz kaldığını ancak bunları görmezden geldiğini belirterek, kendisine gönderilen mesajlar ile ilgili şunları söyledi:  “Bundan birkaç ay önce evime gittiğimde evimde bir kağıt buldum. Kağıdı açtığımda üzerinde bayrak ve istiklal marşı vardı. Çok ciddiye almadım. Şikayette de bulunmadım.”

“CİZRE BODRUMLARINDA YAKILAN İNSANLARA DAİR GÖRÜNTÜLERLE TEHTİD EDİLDİM”

Bir hafta önce de “kodadımyeşil” isimli bir hesaptan ajansımızın sosyal medya hesabına bir tehdit mesajı gönderilmişti. Mesajda bayrak ve Şırnakta’ki çatışmalı süreçte biliyorsunuz Lokman Birlik’in cenazesi bir zırhlı aracın arkasından sürüklenmişti. Onun görüntüleri ile Cizre Bodrumları’nda yakılan insanların görüntülerini göndermişlerdi. Dün gece saatlerinde yine bir tehdit mesajı aldım. Bu kez de “görünmeyen” isimli bir hesaptan gelen mesaj vardı. Orda da kahve fincanı ve yanında mermi ile arkasında da silah vardı. Bunlarla beraber “kafana yersin bir gün” yazısı vardı.”

Bu tehdit mesajlarının gazeteci, hukukçu ve siyasetçilere de gönderildiğini dile getiren Yayla, onların yaptığı şikayetlerden herhangi bir sonuç alınmadığı için kendisinin de herhangi bir yere şikayet başvurusunda bulunmadığını söyledi.

“GAZETEDE HERKESE AÇILAN DAVALAR VAR”

Yayla, tehtidlerin yanı sıra sahada yaşadıkları baskılara değinerek, kendisi ve muhabir arkadaşlarının haber takibi yaparken fiziki saldırıya, gözaltı ve soruşturmaya maruz kaldığını bunun yanı sıra gazetede herkese davalar açıldığını ve davaların sürdüğünü de ifade etti.

Özellikle Batman’la ilgili gündemler, basın açıklamalarını takip ettiği için Jiyan Haber’in “terörize” edildiğini ve hedef haline getirildiğini aktaran Yayla,  kendilerine yönelik tehditlere ve baskılara karşı gazeteciliği sürdüreceğini dile getirdi.

“TEHDİT MESAJLARI GÖNDERENLER KORKAKLAR”

Yayla, açık bir şekilde gazetecilik yaptıklarını, kimseden korkarak, çekinerek bir gazetecilik yapmadıklarını vurgularken “kod” ismi kullanarak tehditlerde bulunanlarının ise “korkak” olduklarını aktararak, son olarak “Biz haberciliği sevdiğimiz için bu işi yapmaya devam edeceğiz. Kimse bize ‘yapma’ diyerek, korkutarak, sindirmeye çalışarak bu işi yaptırmamama çabası içine girmesin”dedi.