Tıp tarihinde bir ilk: Dört kollu robot Da Vinci ile akciğer nakli

Tıp tarihinde bir ilk: Dört kollu robot Da Vinci ile akciğer nakli
Yayınlama: 17.04.2023

İspanya’da daha önceden akciğer kanseri hastalarının tedavisi için kullanılan bir yöntemle ilk kez akciğer nakli yapıldı. Ameliyatta, sadece dört kollu robot Da Vinci kullanıldı.

İspanya’da bir hastanede, ‘Da Vinci’ adı verilen dört kollu bir robot ve yeni bir teknikle akciğer nakli ameliyatı yapıldı. Ameliyatta, hastanın kaburgalarının ayrılmasına ve göğsünün kesilmesine gerek duyulmadan, akciğerler ulaşmak için yeni bir ‘rota’ kullanıldı.

Barselona’daki Vall d’Hebron hastanesinde gerçekleştirilen ameliyatta cerrahlar, dört kollu ‘Da Vinci’yi kullanarak küçük bir yarık açtı. Hasarlı akciğer buradan çıkarıldı; yeni akciğer de göğüs kemiğinin alt bölümünde, diyaframın hemen üzerinde açılan sekiz santimetrelik kesik aracılığıyla nakledildi.

Hastaneden yapılan açıklamada, yaranın kolayca kapanacak olması nedeniyle bu yöntemin hasta için daha az acı verici olduğu belirtildi. Doktorlar, akciğer naklinde 30 santimetrelik bir kesik açılan ve çok hassas ir ameliyat sonrası dönem gerektiren geleneksel yönteme kıyasla yeni metodun daha güvenli olduğunu da anlattı.

Vall d’Hebron Hastanesi’nin Torakotomi ve Akciğer Nakli Bölümü Başkanı Albert Jauregui, “Bunun, hastaların hayat kalitesini ve ameliyat sonrası dönemi daha iyi kılan, acıyı azaltan bir yöntem olduğunu düşünüyoruz. Bu tekniğin başka hastanelere de yayılmasını umuyoruz” dedi.

Söz konusu tekniğin bugüne dek sadece akciğer kanseri tedavisinde kullanıldığı ve ilk kez bir akciğer nakli için uygulandığı belirtildi. Nakil ameliyatı yapılan kişinin ise akciğer fibrozisi nedeniyle yeni bir organa ihtiyaç duyan 65 yaşındaki Xavier isimli hasta olduğu belirtildi.

Organ nakli konusunda küresel bir lider olan İspanya’da, 2022 verilerine göre günde yedi kişi organ bağışlıyor ve 15 organ nakli operasyonu yapılıyor.