TJA aktivisti Gül’e 7 yıl 6 ay hapis

TJA aktivisti Gül’e 7 yıl 6 ay hapis
Yayınlama: 22.01.2021

TJA aktivisti Fatma Gül’e, DTK, KJA ve TJA faaliyetleri gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Fatma Gül hakkında, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Özgür Kadın Kongresi (KJA) ve TJA faaliyetleri gerekçesiyle “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla açılan dava duruşması, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gül, duruşmaya tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katılırken, avukatları Bahar Oktay, Feride Laçin ve Şivan Cemil Özen duruşmada hazır bulundu. Esas hakkındaki mütalaasını yenileyen savcu, Gül’ün gizli ve açık tanık beyanları, DTK, TJA ve KJA faaliyetleri gerekçesiyle “örgüt üyesi” olduğunu iddia ederek, alt sınırdan uzaklaşarak cezalandırılmasını talep etti. 

GÜL: İFTİRADAN İBARETTİR 

Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan Fatma Gül, savcının mütalaasına katılmadığını belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti. Gizli ve açık tanık beyanlarının kabul etmediğini, iftiradan ibaret olduğunu dile getiren Gül, kadın aktivisti olduğunu ve bundan kaynaklı da DTK, TJA ve KJA içerisinde kadın mücadelesi çalışmaları yürüttüğünü söyledi. Gül, sağlık durumunun ve tutukluluk süresinin göz önünde bulundurulmasını isteyerek, tahliye talebinde bulundu.  

Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Feride Laçin, suçlama konusu yapılan KJA ve TJA’nın da kadın derneği olduğunu, müvekkilinin de bu derneklerde kadın aktivisti olarak çalışma yürüttüğünü ifade etti. DTK’nin sivil bir platform olduğuna dikkat çeken Laçin, DTK içerisinde birçok sivil toplum kurumunun çalışmalar yürüttüğünü ifade dile getirdi. Müvekkili hakkında “örgüt üyesi olmak” suçunun unsurlarının oluşmadığına vurgu yapan Laçin, gizli ve açık tanık beyanlarını kabul etmediklerini belirterek, beraat talebinde bulundu.  

AİHM KARARI  

KJA’nın yasal bir dernek olduğunu ve suça konu olacak bir delilinin bulunmadığının altını çizen Avukat Bahar Oktay da açık ve gizli tanık beyanlarının soyut deliller olduğunu belirterek, beraat talebinde bulundu.  Avukat Şivan Cemil Özen ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verilen kararda DTK’nin yasal bir platform olduğunu hatırlatarak, kararın da bağlayıcı olduğunu vurguladı. 

 7 YIL 6 AY HAPİS CEZASI VERİLDİ 

Mahkeme heyeti, Gül’e “örgüt üyesi olmak” gerekçesiyle 7 yıl 6 ay hapis cezası vererek, tutukluluğunun devamına karar verdi. (MA)