Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya’dan Suriye’ye asker taşıyan askeri ve sivil uçaklara Türk hava sahasının kapatıldığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova ile yaptığı görüşmenin ardından Rusya’dan Suriye’ye asker taşıyan askeri ve sivil uçaklara Türk hava sahasının kapatıldığını söyledi. Uruguay uçuşunda gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya’ya hava sahasını “üç aylık aralıklarla” kullanma izni verdiğini, ancak sonuncusunun Nisan ayında sona erdiğini söyledi. 

ÜÇER AYLIK İZİNLER VERİLİYORDU

Rusya’nın Suriye’ye giden sivil uçaklarına hava sahasının kapatıldığını söyleyen Çavuşoğlu, “Rusya’nın askeri uçaklarına, hatta Suriye’ye giden sivil uçaklarına hava sahasını kapattık. Üçer aylık izinler veriyorduk. Nisan’a kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız da Putin’e söyledi. Daha sonra uçuşlar durdu. Yani aslına biz hem Montrö hem diğer konularda sureci diyalog yoluyla yürütüyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Rus oligarkların Türkiye’ye gelmesiyle ilgili soruya da “Yaptırımlara katılmayan bir ülkeyiz, bir firma iş yapmak istiyorsa kanunlarımıza ve uluslararası hukuka uymaları lazım” yanıtını verdi.

‘ABD F-16’LAR KONUSUNDA YAPICI BİR TUTUM İÇİNDE’

Amerika Birleşik Devletleriyle ilişkileri de değerlendiren Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin F-16 talebine ilişkin yapıcı bir tutum gördüğünü söyledi.

Çavuşoğlu, “F-16’lar konusunda yönetimde kesinlikle yapıcı bir tutum var. Zaten yaptırımlara tabi değil biliyorsunuz. Ama genel anlamda savunma sanayiinde kısıtlamalar var ve Kongre’nin iznine tabi. Görüşmeler de gayet iyi geçiyor. Karşı çıkan Kongre üyelerinin sayısı çok fazla değil” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, 24 Mayıs’ta Filistin’e 25 Mayıs’ta da İsrail’e gideceğini de açıkladı.

Çavuşoğlu Rusya ve Ukrayna arasında müzakerelerin devam ettiğini ve “kapsamlı bir metin” üzerinde çalışıldığını da söyledi.

Çavuşoğlu, müzakerelerde ilerleme sağlanması halinde Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin Türkiye’de bir görüşme yapılabileceği konusunda anlaştıklarını söyledi.

“Bu süreçte bir ortak deklarasyon taslağı olduğunu da görüyoruz. Odak noktası tarafsızlık, güvenlik ve garantiler” diyen Putin ve Zelensky’nin nihai karara varmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelen Rus oligarklarıyla ilgili olarak Türkiye’nin yaptırımlara katılmadığını yineledi. “Bir şirket iş yapmak istiyorsa, Türkiye ve uluslararası hukuka uymak zorunda” dedi.