Ürdün hava sahasını kapattı, İsrail’de okullar tatil edildi

Ürdün hava sahasını kapattı, İsrail’de okullar tatil edildi
Yayınlama: 13.04.2024

İran ile İsrail arasındaki gerilim giderek artarken Ürdün, hava sahasını kapattı, İsrail’de de okullar 2 gün tatil edildi. 

İran’ın, 1 Nisan’da Suriye’deki büyükelçilik yerleşkesindeki konsolosluk binasına saldırdan İsrail’e karşılık vermesi beklenirken Ürdün’de de önemli bir gelişme yaşandı. Devlet televizyonu Al Mamlaka’nın haberine göre Ürdün, hava sahasını gelen, giden ve transit geçen tüm uçaklara geçici olarak kapatacak.

İSRAİL’DE OKULLAR TATİL EDİLDİ 

Öte yandan İsrail ordusu, İran’dan gelecek olası saldırı tehdidine karşı iki gün boyunca geçerli olacak güvenlik talimatlarını açıkladı. Güvenlik uygulamaları kapsamında İsrail genelinde okullar iki gün tatil edildi.

Ülke genelinde uyarı yapılan yerler hariç bin kişiye kadar toplanmaya izin verildi, açık havada çalışmaya ve iş yerlerine ise kısıtlama getirilmedi. Gazze Şeridi’nin çevresindeki bazı bölgelerde açık havada 100, kapalı mekanlarda 300 kişiye kadar toplanılabileceği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

İsrail, İran’ın Şam’daki büyükelçilik yerleşkesinde yer alan konsolosluk binasına 1 Nisan’da hava saldırısı düzenlemişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general rütbesinde toplam 7 kişi ölmüştü.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail’in Şam’daki İran konsolosluğuna saldırısının ülkesinin topraklarına saldırı anlamına geldiğini belirterek, “Kötü rejim bir hata yaptı, cezalandırılmalı ve cezalandırılacak” ifadelerini kullanmıştı.

Ortadoğu’da tırmanan gerilimle ilgili bir açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın İsrail’e “er geç saldırmasını beklediğini” söyledi. Biden, İran’a saldırıda bulunmama çağrısı yaparken İsrail’e yönelik desteğini de tekrarlamıştı. Gazetecilerin İran’a yönelik mesajının ne olduğunu sorması üzerine Biden, “Yapmayın” demiş ve Washington’un İsrail’i savunma kararlılığında olduğunu şu sözlerle tekrarlamıştı: “İsrail’i destekleyeceğiz. İsrail’in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak” demişti.