Vali-kayyım işçinin ölümünden sorumlu tutulan yardımcısına siper oldu

Vali-kayyım işçinin ölümünden sorumlu tutulan yardımcısına siper oldu
Yayınlama: 24.04.2023

BATMAN – Gerekli önlemleri almayarak bir işçinin ölümüne neden olan Batman Belediyesi kayyım yardımcısı Metin Gürbüz hakkında Batman Valisi tarafından izin verilmediği için 2 yıldır soruşturma açılamıyor. 

Batman’da kayyım yönetimindeki belediyenin Kültür Müdürlüğünce kiralanan iş merkezinin tadilat inşaatında geçirdiği kaza nedeniyle 12 Ekim 2021’de yaşamını yitiren inşaat ustası Nuri Aydın’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturmada, kayyım-valinin izin vermemesi nedeniyle olayda asli kusurlu bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz hakkında 2 yıldır soruşturma açılamadığı ortaya çıktı. Adli Tıp Kurumu’nun asli kusurlu olarak bulduğu Batman Belediyesi Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz, hakkında, Batman Cumhuriyet Başsavcılığının “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle ölüme neden olma” suçundan soruşturma açılması talebine Batman Valiliğince 2 yıldır izin verilmediği belirtildi. 

Gürbüz’ün Batman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevini yürüttüğü dönemde, kültür çalışmalarında kullanılmak üzere belediye tarafından kiralanan iş yerinde ustabaşı olarak görev yapan Nuri Aydın, çalışmalar sırasında 7 Temmuz 2021’de kaza geçirerek ağır yaralandı. Aydın, 12 Ekim 2021’de ise yaşamını yitirdi. 

SAVCILIK: ÖNLEM ALINMADI

Aydın’ın ölümüne ilişkin Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma açılırken, olay yeri inceleme raporunda, zemin üstü tek katlı binada yapılan tadilatta iş güvenliğiyle ilgili herhangi bir önlemin alınmadığı tespitine yer verildi. 

ATK: GÜRBÜZ ASLİ KUSURLU

Savcılık, Adli Tıp Kurumu’ndan olayda kusurların belirlenmesini talep etti. Kazaya ilişkin rapor düzenleyen Adli Tıp Kurumu, soruşturma konusu olayın ölüm ile neticelenen bir iş kazası olduğunu, olayın öngörülebilir ve alınabilecek basit tedbirlerle önlenebilir nitelikte olduğu kaydetti. Kaza olayında kaçınılmazlık ilkesinin etken olmadığını raporunda belirten Adli Tıp Kurumu, olay, olayın oluşu, olması gereken, yapılan ihmaller, bu ihmallerin kim/kimlerin yükümlülüğünde olduğu ve neden sonuç ilişkisi dahilinde dosyanın değerlendirmesine dair varılan kanaatin mevcut bilgi ve belgeler kapsamında kusur ve izafe edilecek başka kişi ve kişiler olmadığını belirterek, Gürbüz’ün asli kusurlu olduğunu kaydetti. 

2 YILDIR SORUŞTURMA İZNİ VERİLMİYOR

Ancak Adli Tıp Raporu’na rağmen, Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Gürbüz hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “taksirle ölüme neden olma” suçlarından soruşturma izni istediği Batman Valiliği, soruşturma izni vermedi. 

GÜRBÜZ’ÜN DİKKAT ÇEKEN YÜKSELİŞİ

Batman Valiliği 2 yıldır soruşturma izni vermediği Metin Gürbüz’ün kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde tırmanması dikkat çekiyor. AKP Batman eski İl Başkan Yardımcısı ve 2015 seçimlerinde AKP milletvekili adayı olan Adile Gürbüz’ün eşi olan Gürbüz, özel kalem müdürlüğü üzerinden sınavsız bir şekilde belediyeye yerleştirildi. Gürbüz, adı yolsuzluğa karışan Ali Osman Bilgili’nin Osmaniye’ye tayin edilmesinin ardından Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevine getirildi. 12 Temmuz 2022’de Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne adım atan Gürbüz, daha sonra Belediye Basın ve Halklar İlişkiler Müdürlüğü’ne atandı. Gürbüz, daha sonra ise Batman Belediye Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. Bu görevi sürdüren Gürbüz’ün sorumluluk alanında Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü yer alıyor. 

MA / Fethi Balaman