Yaşam Nöbeti 6’ncı gününde: Mücadelemizi sürdüreceğiz

Yaşam Nöbeti 6’ncı gününde: Mücadelemizi sürdüreceğiz
Yayınlama: 08.04.2023

HATAY–  Yaşam Nöbeti’nin 6’ncı gününde konuşan SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, depremde yaşanan yıkımın nedeninin iktidarın 20 yıllık mücadelesinden kaynaklandığını belirterek mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Hatay’da molozların yaşam alanlarına dökülmesine karşı başlatılan Yaşam Nöbeti 6’ncı gününde devam etti.  Samdandağ ilçesi Deniz Mahallesi’nde bulunan Çadırkent’in ve Miheyla Kuş Alanı’nın önüne dökülen molozların olduğu alanda tutulan nöbete, Türk Tabipler Birliği (TTB), SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, Hatay Deprem Dayanışması, Dayanışma Gönüllüleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Samandağ İlçe Örgütü üyeleri katıldı. 

Yaşam Nöbeti’nde konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Naim Özbek, mücadelelerinin ilçe halkının sağlığını tehdit eden uygulamalar sona erene kadar devam edeceğini ifade etti. 

SES üyesi Nilgün Aşkan, ise moloz dökümüne karşı olduklarını söyleyerek, “Bizler sermayenin değil doğanın ve halkın savunucuları olarak, halkın ve doğanın yararını gözeten bir enkaz kaldırma çalışması istiyoruz. Toprağımıza, suyumuza, havamıza sahip çıkıyoruz” dedi. 

TALEPLER NET: ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUZ

Ardından söz alan TTB Merkez Konseyi üyelerinden Alican Bahadır ise “Bir tarafta moloz yığınları bir tarafta çadır kent var. Aralında 100 metre mesafe var. Samandağ halkı da, deprem bölgesindeki insanlarda gayet açık ve net taleplerde bulunuyorlar. İçtikleri suyun, yedikleri meyve ve sebzenin zehirlenmesini istemiyorlar. Ama kamu otoritesi pandemi döneminde olduğu gibi bu talepleri gerçekleştirmeye yanaşmıyor. Rantı, maliyeti sağlığın önünde tutuyor. TTB olarak deprem bölgesindeki insanların yanında olduğumuzu belirtiyor, talepleri taleplerimizdir diyoruz” diye konuştu. 

‘İKTİDARI BU KONUDA UYARDIK’

SES Eş Genel Başkanı Hüsnü Yıldırım, ilk günden bu yana bunların yaşanmaması için mücadele ettiklerini ifade etti. 

Depremin ilk olduğu andan itibaren sağlık emekçilerinin alanda olduklarını söyleyen Yıldırım,  “Bu sürecin olabileceklerini öncesinden gördük ve bunlarla ilgili raporlar yayınlayarak siyasi iktidarı uyardık” diye konuştu. 

‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’

Siyasi iktidarın bugün gelinen noktada ne kadar kirli ilişkiler içinde olduğunun net görüldüğünü belirten Yıldırım şöyle devam etti: “Mantık şu, ranta yönelik bir politika uygulayarak bu süreci ortadan bir an önce kaldırıp insanların bu yaşadıklarını unutturmak. Bu yaşadıklarımız öyle unutulabilecek değil. Bu yaşadıklarımız bu siyasi iktidarın bu ülkede 20 yıldır yarattığı yıkımın eseridir. Bu yıkıma karşı biz kamu çalışanları, sağlık emekçileri olarak halkın bütünü olarak bu süreçte yürüttüğümüz mücadeleyi daha yaşanır bir ülke yaratmak içindi. Bu yapılanlara karşı, her türlü hukuksuzluğa karşı bu mücadele karşısında daha yaşananbilir kentler adına da buradan tekrar siyasi iktidarı uyarıyoruz. Bunun içinde elimizden gelen her türlü mücadeleyi halkımızla sürdüreceğiz.”

SEÇİMLERE VURGU

Halk Sağlığı Uzmanı Mehmet Zenvcir de hala suya, çadıra ulaşamayanların olduğunu belirterek, “Bu yeni yaşamın inşası, ülkeden demokrasinin gelişmesine bağlıdır. Bizi enkaz altında bırakanları 14 Mayıs’ta enkaz altında bırakmamız gerektiğini belirtiyorum” diye konuştu. 

Doktor Ali Kanatlı ise, Miheyla Kuş Alanı’nın önemine dikkat çekerek insanlarla beraber canlılarında haklarını savunmaya devam edeceklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından ortak basın metni okuyan Hatay Tabip Odası Başkanı Serdar Yılmaz, anayasanın uygulanmasından sorumlu herkesi göreve çağırdı.