Yemeksepeti işçileri: Mutlaka kazanacağız

Yemeksepeti işçileri: Mutlaka kazanacağız
Yayınlama: 05.02.2022

Yemeksepeti işçileri, düşük ücrete karşı başlattıkları 5’inci gününde,” İnsanca yaşayacak ücret, adalet için mücadele ediyoruz mutlaka kazanacağız” dedi. Yemeksepeti kuryeleri yüzde 17’lik zam dayatmasına karşı başlattığı eylem 5’inci gününde devam ediyor.

İSTANBUL

İstanbul’un çeşitli yerlerinde çalışan kuryeler kontak kapatarak Levent’te bulunan şirket Genel Merkezi önünde bir araya geldi. Ankara ve İzmir’in aralarında bulunduğu birçok kentten Yemeksepeti işçileri de İstanbul’a geldi. Eylemde, “İşçiler burada yönetim nerede” “Direne direne kazanacağız” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarının atıldı. eyleme Turizm Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası (TEHİS), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu’nun yanı sıra pek çok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu,“Tüm Yemeksepeti işçilerini buraya getirelim. Bugün bu işi bitirelim” dedi. Cumartesi gününün en yoğun gün olduğunun altını çizen Küçükosmanoğlu, “Bugün birlik olma, örgütlü olma zamanı. 1 saat içerisinde arkadaşlarımızı buraya çağıracağız. Ve bu işi bitireceğiz” diye belirtti.

Yasal engelleri aşan bir mücadelenin söz konusu olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, “Bunu zaferle sonuçlandırmak için 5 bin 500 net ücreti kabul ettirmek için bugün hep birlikte sesimizi yükselteceğiz. Birliğimizi, örgütlülüğümüzü kararlılığımızı dosta düşmana gösterirsek bugün bu işi sonlandırırız. Yolumuz açık olsun. Hepimiz insanca yaşayacak ücret, adalet için mücadele ediyoruz mutlaka kazanacağız” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından işçiler çalan şarkılar eşliğinde halaylar çekti. İşçilerin bekleyişleri sürüyor.

ANKARA

Yemeksepeti, Banabi işçileri, düşük zamları protesto için yaptıkları eylem 5’inci gününe girdi. Ankara Balgat’ta bulunan Yemeksepeti Banabi Deposu önünde toplanan kuryeler, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Sefalet ücretine hayır, direne direne kazanacağız” sloganları attı.

İşçiler adına konuşan Ferhat Uyar, işverenin esnaf kurye sistemine geçmeleri için kendilerine baskı uyguladığını kaydetti. İşverenin taşeron firmalar aracılığıyla güvencesiz olarak göçmen işçi çalıştırdığını belirten Uyar,“Geçen yılın Ocak ayında 6 bin TL maaş alırken bu yıl aynı ayda 5 bin TL maaş aldım, esnaf kurye sistemine geçildiği için gelir kaybı yaşıyoruz” dedi.

İŞTEN ATILMA TEHDİDİ

Uyar, yöneticilerin işçileri eyleme katılmaları durumunda işlerine son verilmesi yönünde tehditte bulunduklarını belirterek çalışma arkadaşlarına sendikaya üye olmaya çağırdı. Uyar, işverenin “evrakta sahtecilik” yaparak bir gecede iş kollarının değiştiğini ve sendika üyeliklerinin düşürüldüğünü söyledi. Uyar, sendikalı olmadıkları için bu sorunları yaşadıklarını belirtti.

‘TUVALET TEMİZLETTİRİLİYOR’

Kuryelerin ardından açıklama yapan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Nakliyat-İş Sendikası Ankara Temsilcisi Bayram Karkın, kuryelerin iş tanımları dışında çalıştırıldığını kaydederek “Kuryelere tuvalet temizlettiriliyor, bu işyerinde zulüm var. Bu işyerinde işçilere sefalet ücreti veriliyor” dedi.
Türkiye’deki enflasyon oranını hatırlatan Karkın işçilerin bu ücretlerle hayatlarını idame edemeyeceğini belirtti.

‘HESAP SORARIZ’

Karkın “Tek bir üyemizin burnu kanarsa, tek bir üyemizin işine son verilirse sendika olarak hesap soracağız” dedi. Kazanım elde edilen işçi eylemlerini hatırlatan Karkın “İşçiyiz haklıyız kazanacağız” ifadelerini kullandı.

Karkın’ın ardından konuşan sendika avukatı Ayça Okur ise “Hak verilmez alınır” diyerek işçilerin direnişlerinin sonucunda kazanım elde edeceklerini söyledi.

Eylem “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla sona erdi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.