Yeşil Sol Parti’den Pazarcık’ta halk toplantısı

Yeşil Sol Parti’den Pazarcık’ta halk toplantısı
Yayınlama: 30.03.2023

MARAŞ – Yeşil Sol Parti ve HDP, Pazarcık’ta halk toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan HDP’li Cemalettin Yüksel, “14 Mayıs’ta sandığa gidelim ve faşizmi yenelim” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Maraş’in Pazarcık ilçesinde halk toplantısı düzenledi. Seçim çalışmaları için kurulan HDP konteynırı önünde yapılan toplantıya, HDP Maraş il, ilçe yöneticileri, Antep il yönetimi, Parti Meclis (PM) üyeleri, Yeşil Sol Parti üyeleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun (SMF) yanı sıra çok sayıda depremzede katıldı.

‘KADINLAR DEĞİŞİMİN ÖNÜNÜ AÇACAK’ 

Toplantı, depremde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Burada konuşan TJA aktivisti Dilan Peksever “Bütün düzeni değiştirebilecek güçte olan kadınlarımızın elinden alınmak istenilen haklarına sahip çıkacağına inancımız sonsuzdur” dedi. Kadın hakları için ev ev, mahalle mahalle, köy köy gezerek çalışma yürüteceklerini belirten Peksever, “Ve göreceğiz ki, kadınlar tarihe damgasını vurarak, değişimin önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

 HDP PM üyesi İzzet Karadağ da, depremde ortaya çıkan yıkımda 20 yıldır iktidarda olan AKP’nin sorumlu olduğunu söyledi. 

Karadağ, “Marmara merkezli depremin ardından olası depremlere hazırlık yapılması için bilim insanları tarafından her fırsatta Türkiye’nin deprem haritası dile getirildi. Ama bu çağrılar göz ardı edildi. Affetmiyoruz, kabul etmiyoruz, hesap soracağız. Her boyutuyla hesap soracağız. Bir hesap sormazsak yitirdiklerimiz mezarlarında rahat edemeyecek. Bu bir cinayettir ve üstü örtülemez” şeklinde konuştu.

3’ÜNCÜ YOL VURGUSU

Bugün seçim bildirgesini açıklayan Yeşil Sol Parti ile seçime gireceklerini depremzedelere aktaran Karadağ, tüm kesimlere ulaşacaklarını söyleyerek, “Demokratik cumhuriyetin gereklerini yapacağız” dedi. Karadağ, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Siyasi anlamda dar merkeziyetçi, topluma üstten bakan, kadınları, emekçileri göz ardı eden 2 yönetim anlayışı var. Ankara’ya sıkışarak, bu kesimleri görmeden yöneten 2 çizginin dışında 3’üncü yol var. 3’üncü yol olarak seçime kadar ki önümüzdeki 40 günlük süreci halkın umutlarını büyüterek öreceğiz. 3’üncü yol Ortadoğu, Türkiye ve dünya halklarının tek çıkışıdır. 3’üncü yol kadının ve doğal yaşamının özgürlüğünün gerçekleştirileceği yol olacaktır. Çocuklarımıza bu yolun inşasıyla sahip çıkacağız.”

İMAR AFFI

HDP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eşsözcüsü Cemalettin Yüksel de, depremin ilk anından itibaren HDP’nin Eş Genel Başkanları, PM üyeleri, milletvekilleri ve il, ilçe yöneticileriyle deprem bölgesinin tamamında depremzedelerle dayanışma içerisinde olduklarını kaydetti. Bu depremin olacağının yıllardır bilindiğinin altını çizen Yüksel, “Önlem almadıkları için biz deprem değil katliam, cinayet diyoruz” diye belirtti. Meclis’te yapılan imar affına en büyük muhalefeti yapan partinin HDP olduğunu belirten Yüksel, imar affının AKP-MHP “faşist” iktidarının oylarıyla kabul edildiğini hatırlattı.

İktidarın konutları “yıkmakla” kalmayıp, müdahale etmekte de geç kaldığına dikkat çeken Yüksel, bunun nedeninin sistemin “tek adama” bakmaktan kaynaklı olduğunu vurguladı 

HDP ve Yeşil Sol Parti olarak, barışçıl dış politika, güçlü bir parlamento, demokrasi ve Kürt sorununda demokratik çözüm istediklerini söyleyen Yüksel, güçlü demokrasiyle ekonominin, deprem sorunlarının, yurttaşların asgari ücret sorununun çözülebileceğini kaydetti. Yüksel, “Bugün savaş olmazsa, uçaklar savaş alanlarına kalkmazsa o ücretlerle burada birçok iş yapılabilir ve halkın refah düzeyi yükselebilir. Türkiye halklarının hiçbir halkla sorunu olmamasına rağmen ülkeyi böyle bir bataklığa sürüklemekle, savaş naraları atarak ekonomiyi çökertmekle meşgul bir bireyden, iktidardan bahsediyoruz” diye konuştu.

‘FAŞİZMİ YENECEĞİZ’

Yüksel, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “2 ittifak var. Biri Depremin halkın yanına gidemeyen tekçi otoriter Cumhur İttifakı var. İkinci ittifakta Millet İttifakı. Bunun amacı da yeni inşa süreci değil. Var olanı restore etmek. Bunların haricine 3’üncü yol dediğimiz, yeniden inşa sürecini başlatacak Emek ve Özgürlük İttifakı var. Sorunların çözüm yeri, çözüm odağıdır. 14 Mayıs’ta seçime giderken bütün anılarımızı göz önünde bulundurarak sandığa gidelim ve oyumuzu kullanalım. Faşizmi yeneceğiz, birlikte kazanacağız.”

Konuşmaların ardından depremzedelere söz verilerek, görüşleri alındı. Birlik olmanın önemine dikkat çeken depremzedeler, bu sisteme son verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yaşadıkları sorunları anlatan depremzedelerin iktidara olan öfkesi dikkat çekti.