‘Yüzde 94 engelli hasta tutuklu serbest bırakılsın’

‘Yüzde 94 engelli hasta tutuklu serbest bırakılsın’
Yayınlama: 04.03.2023

İSTANBUL – İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, yüzde 94 engelli ağır hasta tutuklu Ali Kurban’ın sağlık durumuna dikkat çekerek, serbest bırakılmasını istedi. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta düzenlediği “F Oturumu” eyleminin 571’incisini dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, İzmir Aliağa 3 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan yüzde 94 engelli ağır hasta tutuklu Ali Kurban’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. Birçok kişinin katıldığı açıklamada, pankartlar açıldı, sloganlar atıldı. 

YÜZDE 94 ENGELLİ

Eylemde açıklama yapan İHD üyesi Mukaddes Şamiloğlu, deprem bölgesindeki 70 cezaevinde bulunan tutuklulara ilişkin hala resmi bir açıklama yapılmadığını söyledi. İzmir Aliağa 3 No’lu T Tipi Cezaevinde bulunan yüzde 94 engelli hasta tutuklu Ali Kurban’ın durumuna dikkat çeken Şamiloğlu, 28 yıldır tutuklu olan Kurban’ın kronik böbrek yetmezliği, kalp, hipertansiyon, tüberküloz, mide ülseri hastası olduğunu ve 22 Şubat’ta kalp krizi geçirerek ameliyat edildiğini hatırlattı.

‘SERBEST BIRAKILSIN’

 Kurban’ın düzenli olarak bakıma ve tedaviye ihtiyacı olduğunu kaydeden Şamiloğlu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK), Kurban için  “cezaevinde kalabilir” raporu verdiğini kaydetti. Şamiloğlu, bu ağır tabloya rağmen cezaevinde tutulmasının Kurban’ın sağlık ve yaşam hakkına ağır tehdit oluşturduğunu belirterek, Kurban’ın serbest bırakılması çağrısını yaptı.