2022 Newrozu Kürtçe eğitimin referandumu olacak

2022 Newrozu Kürtçe eğitimin referandumu olacak
Yayınlama: 24.02.2022

MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması talebini, milyonların katıldığı 2022 Newrozu’nda referanduma sunacaklarını belirterek, taleplerinin sahiplenmesi çağrısı yaptı. 

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) öncülüğünde bu yıl gerçekleşen 21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinliklerinde, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebi önce çıktı. Çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi partinin içerisinde yer aldığı Kürt Dil ve Kültür Ağı ile Kürt Dil Platformu da 21 Şubat’ta yaptığı ortak açıklamayla, anadilde eğitim talebini bir kez daha yineledi. 2022 yılında Kürtçe için yapılacak eylem ve etkinliklerin yol haritasının açıklandığı açıklamada, dikkat çeken başlıklardan birisi de bu yılki Newroz kutlamalarının “Kürtçe Newrozu” olması oldu. MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ve Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî’yle açıkladıkları yol haritasını konuştuk.

ORTAK KARARLAR

Siyas parti, aydın ve yazarların ortak talepler etrafından bir arya gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Elmas Kan, Kürtçenin statüsü, dilin savunulması ve bu kapsamda yapılması gereken çalışmalar hakkında uzunca tartışmalar yürüttüklerini aktardı. Kürtçenin eğitim ve resmi dili olması talebinin öne çıktığına dikkati çeken Elmas Kan, “Dili savunanların, Kürt dilinin gelişmesi ve daha çok konuşulmasını halkın gündemine koyması gerekir” dedi. Tartışmalarda Kürtçenin durumunun Meclis’e taşınması, uluslararası alanda bu noktada diplomasi çalışması yürütülmesi ve dil akademilerinin açılması yönünde de karar aldıklarını aktaran Elmas Kan, “Bu kararları siyasi partiler önerdi. Katılan 9 siyasi parti de ‘Biz Kürdistanî partiysek bu çalışmalara da öncülük edeceğiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

REFERANDUM ÖNERİSİ

Kararlar için bir tarih belirlenmediğini de sözlerine ekleyen Elmas Kan, özellikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve 21 Mart Newrozu kutlamalarının Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması için bir referandum niteliği taşımasını istediklerini ifade etti. Elmas Kan, “Milyonlarca Kürt bu etkinlikler için bir araya gelecek. Bizler tam da orada referandum kararı alacağız. Bunu, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda da bütün metropol kentlere yayacağız. Yüz yıllık devlet anlayışı bugüne kadar Kürt halkının dili için ortaya koyduğu taleplere kulak asmasa da bizler bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Taleplerimiz için ne kadar çalışırsak, o kadar erken sonuç alırız. Halkımızdan bir tek talebimiz var; O da aldığımız kararlara sahip çıkmasıdır” şeklinde konuştu.

MUHALEFETE DİL UYARISI

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cizîrî ise, söz konusu Kürtçe olunca bütün kurumların ayrım yapmadan bir araya gelebildiğine dikkati çekti. Bu taleple bir araya gelen Kürtlerin birçok kazanım elde edebileceğini söyleyen Cizîrî, “Her şey adım adım gerçekleşir. Biz üç buçuk yılda dil için birçok sefer bir araya geldik. Bugün o kararları hayata geçirmeye çalışacağız. Bu taleplerimizin hemen yerine gelmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Ama önümüze uzunca bir çalışma programı koyduk. Tabi ki de taleplerimiz her zaman sıcaktır. 2022 yılında da çalışarak bu konuyu gündeme getireceğiz. Seçimlere çok yakın bir zaman kaldı. Bunu biliyoruz, bu taleplerimizi muhalefet partilerine de yapacağız. Onlara ‘Kürtler için ne öneriyorsunuz?’ diye soracağız. Eğer muhalefet partileri Kürt halkının dilini tanımayıp, dilini vermezlerse bizlere ne verecek? Kendi siyasi parti temsilcilerimize de bu konuda baskı yapacağız. Taleplerimiz yerine gelene kadar çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Çalışmaları için “Kürt dili onurumuzdur” ve “Yaşam Kürtçe güzel” şiarlarını belirlediklerini de aktaran Cizîrî, şunları söyledi: “İktidarın nasıl yaklaşacağını bilmiyoruz. Ancak istese de istemese de bu çalışmayı sürdüreceğiz. Onları bekleyemeyiz. Ne zaman ki iktidar partileri bizlere ‘Gelin dilinizi verelim’ derse bizler o zaman onlarla görüşürüz. Diyarbakır’da birçok dil savunucusu olarak kentteki siyasi partileri gezdik, onlara taleplerimizi aktardık. Onlara ‘Eğer Kürt sorununu çözerseniz sizlere yardımcı oluruz’ dedik.”

MA / Ergin Çağlar

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.