21 Şubat Dünya Anadil Günü açıklaması

21 Şubat Dünya Anadil Günü açıklaması
Yayınlama: 21.02.2022

Batman’da 21 Şubat Anadil Gününe ilişkin basın açıklaması yapıldı

Batman da Kürt Dil Platformu Batman Temsilcisi tarafından kitlesel basın açıklaması düzenlendi. Yılmaz Güney Parkı’nda düzenlenen açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanları Songül Korkmaz ile Mehmet Demir, TJA, Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü, Emek ve Demokrasi Platformu ile çok sayıda yurttaş katıldı. “Dar li ser koka xwe mirov li ser zimanê xwe şîn dibe” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP Batman Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Kürt diline sahip çıkılması çağrısında bulunarak, “Dünya üzerinde konuşulan 5 bin dil zaman içerisinde yok oldu. Kürtçede sahip çıkılmaması halinde yok oluş ile karşı karşıya kalır. Bundan kaynaklı yaşamın her alanını Kürtçeye çevirelim” dedi.

KÜRT DİLİ TEHDİT ALTINDA!

Tiryaki’nin konuşmasın ardından açıklamayı okuyan ARİ-DER Eşbaşkanı Mazlum Buksel Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre dünyada her iki haftada bir dil, içinde geliştiği kültürel ortamıyla birlikte yok olduğu bilgisini paylaşarak, “Ulus devlet politikalarının katı olarak uygulandığı kapitalist sistemin gelişim süreci ve sonrasında dillerin varlığı ciddi şekilde tehdit altına alınmıştır. Araştırmalara göre dünya nüfusunun % 40’ı konuştuğu veya anladığı dilde eğitime erişememektedir. Ülkemizde de bırakalım resmi dil dışındaki anadillerin eğitim alanına girmesini, diğer dillerin varlığı uzun süre inkâr edilmiş, sistematik asimilasyon politikaları uygulanmış, hayatın her alanının resmi ideoloji doğrultusunda tek tipleştirilmesi politikalarından en çok da diller etkilenmiştir” dedi.

‘DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR’

Farklı dillerin varlığını inkar eden, onları dışlayan “tek dil, tek millet” ideolojisin terk edilmesi gerektiğinin altını çizen Buksel, “Kürt Dil Platformu olarak, bu ülkede bütün halkların dillerini özgürce kullanmalarının önündeki engellerin kaldırılması ve anadilinde eğitimin yasal güvenceye kavuşturulmasını savunmakta ve talep etmekteyiz. Çocuk haklarını düzenleyen ilgili uluslararası sözleşmelerdeki maddelere Türkiye adına konulan çekincelerin bir an önce kaldırılması için ‘Dünya Ana Dil Günü’ vesilesiyle bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Buna paralel olarak ivedilikle gerekli anayasal düzenlemeler yapılmalıdır. Eğitim sistemimiz gerçekliğimize ve insanlık değerlerine uygun olarak çok dilli ve çok kültürlülük esasında yeniden düzenlenmelidir. Yasakçı, tekçi, asimilasyoncu politikalar artık son bulmalıdır.21 Şubat Dünya Anadil Gününü biz Kürtler için ‘Kürtçe Eğitim hakkının kazanması için başlangıç olsun diyor ve ‘21 Şubat Anadil Günü Kutlu Olsun!’diyoruz. Dilimiz Varlığımızdır” ifadelerini kullandı.

Açıklama “Bê ziman jiyan nabe” sloganı ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.