78’liler : 12 Eylül Yaşıyor

78’liler : 12 Eylül Yaşıyor
Yayınlama: 12.09.2020

12 Eylül darbesinin 39. yıl dönümünde Batman’da 78’ler girişimi yaptığı açıklamada ‘Darbeciler Yargılansın’ taleplerini bir kez daha dile getirdi.

78’liler girişiminin öncülüğünde Halkların Demokratik Partisi Batman il binasında gerçekleşen açıklamaya; TJA aktivistleri, HDP Batman İl örgütü yöneticileri, barış anneleri ve 78’liler girişimi üyeleri katıldı.

Açıklamayı 78’ler girişimi adına Rıdvan Ayhan okudu.

12 Eylülden tekçi rejime, Darbeciler Yargılansın

12 Eylül darbecileri: parlementoyu ortadan kaldırdılar, yasama, yürütme yargı, yetkisini kendilerinde topladılar. Ağızlarından çıkan her emir kanun oldu. Diyarbakır 5 nolu askeri cezaevi başta olmak üzere cezaevlerini nazi toplama kamplarına çevirdiler. 1 milyon gözaltı sayısız işkence , işkencede ölümler; 50 idam, hala bulunamayan kayıplar, yasaklanan ve yakılan milyonlarca kitap dergi ve gazete, işinden okulundan atılan on binlerce işçi, memur, öğrenci, akademisyen pasaport verilmeyen vatandaşlıktann çıkarılan fişlenen ve yaşamları paramparça edilen milyonlar.

1983 ten 2000 li yıllara kadar kurulan sözde sivil hükümetler MGK rejimi çerçevesinde iktidarı darbe rejimiyle bölüştüler. Tolplumun her kesimine dönük resmi şiddet dalgasına karşı , toplumsal muhalefetten doğru bir direniş ve dayanışma hattı oluşturulamaması sonucu sahneye itiatkar, sessiz bir toplum modeli ortaya çıktı. Muhalif kesimlerin parçalı ve birbirinden bağımsız olarak geliştirmeye çalıştıkları yeni örgütlülükler ölçüdüz ve yok edici şiddet ile karşılaştı. 12 Eylül rejiminin kapattığı partilerin mirasçıları 1991 de Kürt muhalefetinin desteğiyle hükümet oldu. ‘ Demokratikleşme’ programı ile iktidar olmalarına ve Kürtlerden de destek görmelerine karşın bu programı askıya aldılar. Sivil yönetimler , askerin Mgk üzerinden bir nevi hükümet ortağı konumuna itiraz etmemekle, 12 Eylül rejiminin kalıcılaşmasına en büyük katkıyı sundular. Böylece 12 Eylül temel krumlarıyla 2000 li yıllarda da sürdü ve Eylülist düşünce ve davranış kalıpları canlı kaldı ve toplumda içselleşti. Türkiyenin 12 Eylül darbesiyle hesaplaşamayışının sonucu 15 Temmuz darbe girişimi,devamla tekçi rejim oldu.

Türk tipi tekçi rejim 12 eylül rejiminin zemini üzerinden gelişti.

İhtiyaç Nedir

Öncelikle bir ‘Toplumsal Sözleşmeye’ ihtiyaç vardır.

Bu sözleşmenin ilk adımı öncelikle ‘Toplumsal Barış’ olma durumundadır. Çünkü silahların ve cenazelerin eşliğinde demokrasi olmaz. İçeride ve dışarıda silahların susması gerekiyor.

Yargı bağımsızlığına ve acil olarak da adaletli bir yargıya ihtiyaç vardır.

Kürt sorunu, Alevi sorunu gibi Toplumsal Barışın olmazsa olmazı sorunların demokratik çözümüne ihtiyaç vardır

Darbeci siyasetle yüzleşme sağlanmalıdır.

-Veysi Atmeca

escort

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.