Atanmış AKP’li başkan, belediyeyi 100 milyon TL borçlandırdı

Atanmış AKP’li başkan, belediyeyi 100 milyon TL borçlandırdı
Yayınlama: 30.08.2023

VAN – KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Tuşba Belediye Eşbaşkanı Yılmaz Berki, atanan AKP’linin sürekli borçlanma yetkisi istediğini ve belediyeyi 100 milyon TL borçlandırdığını söyledi. 

İktidarın, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yönetimindeki belediyelerin eşbaşkanlarını görevden aldığı 11 Eylül 2016 tarihinde devreye koyduğu kayyım politikası, 19 Ağustos 2019’da Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediye eşbaşkanlarının görevden alınmasıyla sürdürüldü. 31 Mart seçimleri öncesi kayyım hazırlıkları yaptığı belgelerle ortaya çıkan AKP, ilk olarak 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri’nde yüksek oy oranıyla kazanılan belediyelerde, HDP’li eşbaşkanların Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiği gerekçesiyle mazbatalarını vermedi.

Van’ın Tuşba Belediyesi’ni yüzde 52,93 oy oranıyla kazanan HDP eşbaşkanın mazbatası, KHK’li olduğu gerekçesiyle AKP’li adaya verildi. Mazbatası verilmeyen Tuşba Belediyesi Eşbaşkanı Yılmaz Berki, AKP’nin gasp ettiği belediyelerinin icraatlarını anlattı. 

Seçimler öncesi kendisiyle ilgili gizli tanık üzerinden soruşturma başlatıldığını belirten Berki, kayyım atamasının altyapısının seçim öncesi hazırlandığını söyledi. Berki, Seçimleri kazanmalarına rağmen halk iradesinin tanınmadığını ve belediyenin gasp edildiğini ifade ederek, YSK tarafından adaylığı önünde bir engel olmadığı onaylanmasına rağmen seçim sonrası KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatanın verilmediğini hatırlattı. 

‘KAZANAMADIKLARI İÇİN GASP ETTİLER’

AKP’nin, Wan ve Tuşba belediyelerini kazanamayacağını bildiği için gasp politikasını devreye koyduğunu söyleyen Berki, “Tuşba; turizmin, tarımın, hayvancılığın olduğu bir bölgedir. Biz, belediyeyi aldığımızda bu bölgelere hizmet etmeyi, halkla birlikte çalışmayı ve sosyal belediyeciliği hayata geçirmek için çabalayacaktık. Bununla ilgili projelerimiz vardı. Tuşba ilçesi turizm bölgesi ama insanlarımız gidip göle giremiyor. Sahiller kapatılarak işgal edilmiş. Yine ilçenin her tarafı pislik içinde, parklarda insanlar rahat şekilde gezemiyor, oturamıyor, dinlenemiyor. İnsanların kamp ve tatil yapabilecekleri alanlar yok” diye konuştu. 

‘HDP SEÇMENİ OLAN MAHALLELERE HİZMET YOK’

Belediye seçimleri öncesi birçok alanda proje hazırladıklarını anlatan Berki, “Belediye gasp edilmesiyle bu projelerimizi gerçekleştiremedik. Tuşba’nın göçle gelen insanların yaşadığı mahallelerde, çok ciddi bir altyapı ve üstyapı sıkıntıları var. Bu mahallede imar sorunu var, insanlar hala suya erişemiyor, doğalgaz yok, çöpler temizlenmiyor. Belediyenin koltuğunu işgal eden kişi, belediyeye gelen insanlara sürekli, ‘Siz bana oy vermediniz, size niye hizmet edeyim’ tarzında bir yaklaşımı var. Bunu açık açık dile getiriyorlar. Aslında halkın ona oy vermediğini, kendisini seçmediğini, atama yoluyla geldiğini ona göre de hizmet edeceğini belirtiyor. Özellikle HDP’ye yoğun oy çıkan mahallelere herhangi bir hizmet yapmıyor” diye belirtti.

‘BELEDİYENİN 100 MİLYON TL BORCU VAR’

Tuşba Belediyesi’nin 100 milyon TL’nin üzerinde bir borcu olduğuna dikkat çeken Berki, şöyle devam etti: “AKP’li Akman, sürekli Belediyesi Meclisi’nden borçlandırma yetkisi istiyor. Yani İller Bankası aracılığıyla krediler çekiliyor. Belediye giderek borçlandırılıyor. Tüm bölge belediyeleri olduğu gibi, Tuşba Belediyesi de ciddi borcu olan belediyeler arasında. Belediyeni mülkleri vardı, bunların hepsi satıldı. Belediyenin yanında olan arsalara konut yapıldı ve bu konutlar birilerine peşkeş çekildi. Yani yandaşların eliyle belediyenin arsaları üzerinde konutlar yapılıyor. Belediyenin taşınmazları bu şekilde peşkeş çekildi. Belediye, bu arsaları halkın yararına çok değişik şekilde değerlendirilebilirdi. Ama onlar ise sadece peşkeş çekmenin peşinde. Biz, ‘demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü belediyecilik’ anlayışıyla belediyeyi yönetmeye söz vermiştik ama bu anlayışın, bu paradigmanın hayata geçmemesi için belediyeyi gasp ettiler.”  

‘BELEDİYELER ONLAR İÇİN BİR ARPALIK’

Tuşba Belediyesi’ne alınan personellerin liyakat esaslı olmadığını, AKP’li ve yandaşlarının işe alındığını belirten Berki, “Belediyelerde personel ihtiyaçları var ama Tuşba Belediyesi’ne daha çok akraba, dost, AKP’li olanlar, AKP’lilerin çocukları, milletvekillerin yakınları alınıyor. Tuşba Belediyesi’ne atanan Akman’ın çocuğu Edremit Belediyesi’ne, Edremit Belediyesi’ni gasp eden kişinin çocuğu da Tuşba Belediyesi’ne aldırılıyor. Bu durumlar onlar için sıradan, normal şeyler. Yani belediyedeki bir yönetici 5 akrabasını işe alabiliyor. Zaten onların geliş amaçları da bu. Belediyelerimizi, talan edebilecekleri, peşkeş çekebilecekleri, usulsüz bir şekilde tanıdıklarını işe alabilecekleri bir alan olarak görüyorlar. Belediyeler onlar için bir arpalık. Bir şekilde yandaşlarını belediyelere alarak, belediyelerinin kadrolarını dolduruyorlar. Gasp edilme üzerinde kurulmuş bir zihniyet, kendisine her şeyi meşru görür. Ama bunlar hiçbir zaman amaçlarına ulaşamayacaklardır. Halkımız önümüzdeki seçimlerde onlara gereken cevabı verecektir” şeklinde konuştu.