Aydeniz’den muhalefete: Kürtlerin statüsünü tanıyın

Aydeniz’den muhalefete: Kürtlerin statüsünü tanıyın
Yayınlama: 17.08.2020

DTK heyetiyle birlikte Mardin’deki temaslarında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, son günlerde ortaya çıkan siyasi hareketlerin Kürt sorununa dair söylemlerine dikkati çekerek, “Kürtlerin statüsünü, dilini, kültürünü, tarihini tanımaları gerektiğini çok net ifade etmek gerekiyor” dedi.  Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Demokratik Mücadele Programı”na destek amaçlı 8 ilde program çıkaran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) bugünkü adresi Mardin oldu. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ile beraberindeki heyet, HDP il örgütüne gerçekleştirdikleri ziyarette gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.  

DEMOKRATİK ZEMİN OLUŞMALI  

İlk olarak söz alan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz,  demokrasi mücadelesini yükseltmek amacıyla yola çıktıklarını hatırlatarak, “Kapitalist sistem pandemiyi kendisine gerekçe yapmış, kapitalizmi, faşizmi her yerde kurumsallaştırmaya çalışıyor. Buna karşı demokrasi güçleri de faşizme karşı yeni mücadele yöntemleri geliştiriyor ve mücadelesini büyütüyor” diye belirtti. AKP-MHP ittifakının oluşturmak istediği yapının faşist bir yapı olduğunu vurgulayan Aydeniz, imha ve inkar politikalarının geçmiş politikaların devamı olduğunu dile getirdi. Türkiye’deki darbe yöntemlerinin son 5 yılda yerini askeri olmak yerine siyasi darbeler şeklinde devam ettiğini sözlerine ekleyen Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın daha önce yapmış olduğu “darbe mekaniği” tespitine değindi. “Türkiye’de demokratik bir zemin oluşmaz ise, Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmez ise, demokratikleşmenin yerini faşizm ve diktatörlüğün alacağını” hatırlatması yapan Aydeniz, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin toplumun her kesiminde kendisini hissettirdiğini ifade etti.  

KÜRTLER ÜZERİNDEN SİYASET… 

Kürt ve Kürtlerle birlikte halkların faşizm karşısında ortak bir hat oluşturmaya çalıştığını sözlerine ekleyen Aydeniz, Kürtlerin mücadelesi ve PKK Lideri Öcalan’ın çabalarının yaratılmak istenen faşist sisteme karşı panzehir olduğunu söyledi. Siyasetinin merkezinde Kürtler olduğunu ve her yeni çıkış yapan siyasi partinin söylemlerinin Kürtleri memnun etmeye dönük olduğunu belirten Aydeniz, CHP’nin Kürt raporu çıkışı ile Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan’ı kastederek, “Kürtlerin yaratmış olduğu mücadele bir taraftan umut iken, bir taraftan da karanlıkta ısrar edenler, faşizm de ısrar edenler Kürtlerin mücadelesinin umut olmaması için ellerinden geleni yapmayı sürdürüyorlar. Kim siyaset yapmak istiyorsa Kürtleri işaret ediyor. Ancak Kürtlerin statüsüne ilişkin, diline, coğrafyasına, kimliğine, asimile edilmesine ilişkin tek söz etmediklerini hatırlatmak gerekiyor. Eğer Kürtler üzerinden siyaset yapmak istiyorlarsa; Kürtlerin statüsünü, dilini, kültürünü, tarihini tanımaları gerektiğini çok net ifade etmek gerekiyor” diye konuştu.  Ardından sözü alan DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, kurumsal olarak maruz kaldıkları saldırılara dikkati çekti. DTK’nin illegalize edilmek istendiğini vurgulayan Öztürk, her şeye rağmen DTK’nin ayakta tutulacağını ve mücadelesini devam ettireceğini söyledi.  

PROGRAM STÖ’LERLE DEVAM EDECEK 

Konuşmaların ardından, toplantı basına kapalı bir şekilde devam etti. DTK ve DBP heyetinin kentteki temasları Sivil Toplum Örgütlerine (STÖ) gerçekleştirilecek olan ziyaretlerle devam edecek. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.