Baluken: Hiçbir bedel boşa ödenmedi

Baluken: Hiçbir bedel boşa ödenmedi
Yayınlama: 18.04.2023

HDP eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, görev ve sorumluluklarının arttığını belirterek, “Karamsar ve çözümsüz sözlerin yerine, çözüme katkı sunan yeni bir barış dili ve söylemine ihtiyaç vardır” dedi.

Sincan Cezaevi’nden 5 Nisan’da tahliye olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, yazılı bir açıklama yayımladı. Baluken, bugüne kadar barış, demokrasi, özgürlük ve temel insani değerleri, eşit ve onurlu bir yaşamı önceleyen siyasi çalışmalar gerçekleştirdiklerine dikkat çekerek, “Bu çalışmalar esnasında muhatap kaldığımız yargısal süreçlerin haksız, hukuksuz ve siyasi saiklerle gerçekleştirildiği, iç ve dış kamuoyu ile hukuk camiasının ortak kanaatidir. Genişleyen adaletsizliklerden şahsıma düşen pay 6,5 yıllık fiziksel esaret koşulları ile kesintisiz bir şekilde sürdürülen mahkeme süreçleri olmuştur” dedi.

‘GÖREV VE SORUMLULUKLARIMIZ ARTTI’

Tahliye işleminin ardından kendisine “geçmiş olsun” dileği ileten herkese teşekkür eden Baluken, açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Farklı fikir ve parti mensubiyetlerinin temel değerler ve insani ilişkiler hususunda göstermiş oldukları hassasiyet, ortak bir yaşam ile demokratik bir gelecek açısından oldukça umut verici bir durum oluşturmaktadır. Gösterilen ilgi, siyasi çalışmalarımızın temelini oluşturan ve ömrümüzü vakfetmekten yüksünmediğimiz görev ve sorumluluklarımızı arttırmıştır.”

‘YENİ BİR BARIŞ DİLİNE İHTİYAÇ VAR’

İçinde bulunulan süreçte küçük bir sevincin dahi farklı kesimlerde ortak duygular yaratmasının barışa dair güçlü bir toplumsal iradenin göstergesi olduğuna dikkat çeken Baluken, “Çoğu kez kuru bir gürültünün ötesine geçemeyen karamsar ve çözümsüz sözlerin yerine, az sözle çok şey söyleyerek çözüme katkı sunan yeni bir barış dili ve söylemine ihtiyaç vardır. Bu süreci barış, demokrasi ve özgürlükleri esas alan bir yaşama dönüştürmek başta siyaset kurumu olmak üzere tüm yurttaşların ve toplumsal kesimlerin öncelikli görevidir” dedi. 

‘ARTA KALAN ENKAZ DEĞİL UMUT OLMALI’

Siyasettin barış hedefi üzerine oturtulmaya çalışılması gerektiğine işaret eden Baluken, şunlar kaydetti: “Yaşamı boyunca bir elinde kalem, diğer elinde zeytin dalı taşımaktan onur duyan birisi olarak bundan sonra da karınca misali yangına su taşıma gayreti içerisinde olacağım. Kürt meselesi başta olmak üzere Türkiye’nin tarihsel ve siyasal boyutları olan tüm sorunlarının demokrasi ve özgürlükler eksenindeki köklü bir dönüşüm ve yenilenme süreciyle çözülmesi ortak geleceğimiz için kaçınılmaz gerekliliktir. Büyük yıkımlar ve karanlık dönemlerden arta kalan tek şey enkaz değil, umut olmalıdır. Bu umudu büyütmek ve yeni yaşamı inşa etmek için hiçbir bedelin boşa ödenmediği bilinciyle bir kez daha geçmiş olsun dileklerinde bulunan herkese teker teker özel selamlarımı ve şükran duygularımı iletiyorum.”