İdris Baluken ve Çağlar Demirel’in davasında yeni gelişme

İdris Baluken ve Çağlar Demirel’in davasında yeni gelişme
Yayınlama: 18.11.2021

HDP’li eski milletvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel hakkında Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın, Ankara’daki dava dosyaları ile birleştirilmesini talep edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekilleri İdris Baluken ve Çağlar Demirel’in Cizre, Sur ve Nusaybin’de uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında katıldıkları televizyon programında yaşananları “devlet terörü” olarak tanımlayıp, sorumlu olarak ise cumhurbaşkanı ve başbakanı gösterdikleri konuşmaları dolayısıyla yargılandıkları dava, Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davada sanık durumunda bulunan HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’in ise, “yasama dokunulmazlığı” bulunması dolayısıyla bir önceki celsede avukatının talebi üzerine yargılaması durdurulup, dosyasının ayrılmasına karar verilmişti.

Davanın bugün görülen duruşmasına Çağlar Demirel, sağlık sorunu gerekçesiyle katılmazken, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan İdris Baluken ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’nde (SEGBİS) yaşanan arıza nedeniyle duruşmaya bağlantısı sağlanamadı. Mahkeme salonunda sadece avukatları Serdar Çelebi ve Şeyhmus Bayhan hazır bulundu.

8 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Önceki celse mahkemeye mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, Baluken ve Demirel’in yaptıkları konuşmalarla “yürütme yetkisini kullanan Bakanlar Kurulu’nu küçük düşürdükleri, Cumhurbaşkanının onur ve şerefini rencide ettikleri, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun onur, şeref ve saygınlıklarına saldırdıklarını” öne sürdü. Mütalaada, “devlet büyüklerine hakaret”, “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret”, “Türk milletini, cumhuriyeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamasında bulunulan Baluken ve Demirel için ayrı ayrı 2 yıl 6 aydan 8 yıla kadar hapis cezası istendi.

KARAR ÇIKMADI

Savcılık mütalaası sonrası mahkemenin kararını açıklaması beklenen duruşmada karar çıkmadı. Her iki ismin avukatları yaptıkları savunmalarda, dosyanın İdris Baluken’in Ankara 3. Ağır Ceza, Çağlar Demirel’in ise Ankara 15. Ağır Ceza mahkemelerinde aynı iddialarla yargılandıkları dava dosyaları ile birleştirilmesi talebinde bulundu.

Avukatlarının talebini celse arasında değerlendireceğini belirten hakim, bir sonraki duruşmayı 16 Nisan 2022’ye erteledi. (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.