Baş: HDP’yi halk kurmuştur, Saray iddianamesi ile kapatılamaz

Baş: HDP’yi halk kurmuştur, Saray iddianamesi ile kapatılamaz
Yayınlama: 23.03.2021

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, HDP ve Gergerlioğlu’nun yalnız olmadığını belirterek, “HDP’yi halk kurmuştur, Saray’da hazırlanan bir iddianameyle kapatılamaz” dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesini tepki gösteren Baş, “Böyle ülke mi yönetilir, böyle hukuk mu olur? Koca ülkeyi, halkımızın deyimiyle Dingo’nun ahırı bellediler, istedikleri gibi girip çıkıyorlar, kendileri çalıp kendileri oynuyorlar. ‘TC’ denilince bunlar galiba burayı ‘Tayyip Efendi Çiftliği’ sandılar. İstanbul Sözleşmesi’nden uyduruk gerekçelerle, üstelik gecenin bir yarısında sadece Erdoğan imzalı bir kararı Resmi Gazetede yayınlayarak çekildik diyorlar. Bu nüsha bir utanç belgesi olarak tarihteki yerini alacaktır” dedi.

‘AKP’NİN YALANI’

Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu adımı son derece önemli buluyoruz, bundan 1-2 yıl önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi tartışmaları yapılırken AKP ne diyordu biz ne diyorduk? Bu sistem halk iradesini, TBMM’ni işlevsiz bir organa dönüştürüp iktidarı tek adama veren bir sistemdir demiştik, AKP’liler ise daha güçlü Meclis demişti. Lafa gelince halk iradesinin temsil edildiği yer dedikleri TBMM’de zamanında oy birliğiyle onaylanmış bir sözleşmeyi 1 imza ile sözde iptal etmiş oluyor. AKP’nin bir yalanı daha gün yüzüne çıkmış oldu! Evet, İstanbul sözleşmesinden çekilme mücadelesinin öznesi kadınlar LGBTİ+’lar ve örgütleridir ancak iktidarın bu pervasız saldırısı karşısında durmak hepimizin görevidir ve hepimiz elimizden geleni her anlamda yapacağız.”

‘BU ADIM GAYR-İ MEŞRUDUR’

İktidarın saldırılarının püskürtülmesi gerektiğini vurgulayan Baş, TİP olarak kararı Danıştay’a taşıdıklarını söyledi. Baş, adliye koridorlarında da mücadele yürüteceklerini ifade ederek, “Ancak mesele sadece dar anlamıyla bir hukuk mücadelesi değildir. Bu adımın hukuksuzca atılması iktidarın bunu tartıştırmaktan korktuğunun ve pervasızlığının bir göstergesidir, bunlar doğru. Ancak bu adım tümüyle mevcut yasalara göre atılmış olsa bile bizim açımızdan gayr-ı meşrudur” diye belirtti.

‘GERGERLİOĞLU VE HDP YALNIZ DEĞİLDİR’

Baş, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülerek Meclis’te zorla gözaltına alınması ve HDP’ye dönük kapatma davası açılmasına ilişkin konuştu. HDP ve Gergerlioğlu’nun yalnız olmadığını belirten Baş, şunları söyledi: “Birbiriyle bağlantılı olduğunu düşündüğümüz iki konuyu basın toplantımızın sonuna bıraktık. Bu iki konu, Gezi Parkı’nın da aralarında olduğu pek çok taşınmazın İBB’nin elinden gasp edilerek ne idüğü belirsiz, faal olduğu bile meçhul olan vakıflara devredilmesi ve elbette Gergerlioğlu vekilimizin milletvekilliğinin düşürülerek HDP’ye kapatma davası açılması. Bu iki konu arasındaki ortak nokta şudur: AKP, açıkça ‘Ben kendi koyduğum kurallara bile uymam, aklıma ne eserse onu yaparım’ demektedir. Sayın Ekrem İmamoğlu’na karşı da, Sayın Ömer Faruk Gergerlioğlu’na karşı da AKP aynı kozu oynamaktadır aslında. Ancak maalesef AKP bu kadar açıktan oynarken, muhalefet aynı açıklıkla cevap vermekte eksik kalmaktadır. Hala ülkede hukuk varmış gibi davranmak, AKP’yi zaten baştan tanımadığı bir hukuka davet etmek olsa olsa beyhude bir çabadır. Gergerlioğlu ve HDP de asla yalnız değildir. HDP’yi kuran irade de YSK’da değil halkın yüreğinde şekillenmiştir. HDP’yi halk kurmuştur, sarayda hazırlanan bir iddianame ile kapatılamaz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.