Batman Emek ve Demokrasi Platformu: Zamlar geri alınsın

Batman Emek ve Demokrasi Platformu: Zamlar geri alınsın
Yayınlama: 24.02.2022

Batman Emek ve Demokrasi Platformu, temel gıda maddeleri ile elektrik ve doğalgaz zamlarının geri çekilmesi talebiyle Atatürk Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Batman Emek ve Demokrasi Platformu’nun Atatürk Parkında düzenlediği basın açıklamasına SES, İHD, Eğitim-Sen, Petrol İş Sendikası, HDP parti yöneticileri, Batman HDP milletvekili Mehmet  Rüştü Tirvaki ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada konuşan HDP milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya olduklarını dile getirerek şöyle konuştu: ‘’Bu ülkede bir avuç sermayedar dışında bu krizi yaşamayan neredeyse hiç kimse yok. Bu ülkede her hane bizzat ekonomik krizi ne yazık ki mutfağında yaşadı. Yaklaşık AKP 20 yıldır iktidarda. 2002 yılında bir öğretmen maaşıyla kaç tane altın alabiliyordu. 2002 yılında bir hemşire aldığı maaşla kaç tane altın alabiliyordu. 2002 yılında en düşük ücret olan devlet memuru en az 4 tane büyük altın alabilir. Şimdi herhangi bir devlet memuru buna uzman hekim ve mühendisler de dahil bir büyük altın alma olasılığı yok.  Türkiye’deki ekonomik durumu bundan daha iyi tarif edecek hiçbir şey yoktur. Binlerce insan Türkiye’nin dört bir yanında sabahın köründe üç tane ekmek almak için halk büfelerinde kuyruğa giriyor. Bu ekonomik kriz karşısında iktidar hiçbir sorun yokmuş gibi davranıyor. Her zaman dış güçleri suçluyor. Oysa bu krizin birinci derece sorumlusu bu siyasi iktidardır. Önceki gün parti arkadaşlarımızla esnaf ziyaretine çıktık. Bize elektrik faturalarını gösterdiler. Birkaç ay içindeki elektrik faturlarını görün bu iktidarın halkı ne hale getirdiğini göreceksiniz.’’

‘Zamlar durdurulmalı’

Batman SES Şube Başkanı Deniz Topkan, artan zamlara tepki gösterek şu açıklamalarda bulundu:  ‘’Her yeni güne yeni bir zam haberiyle uyanıyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Asgari ücrete, maaşlarımıza ve emeklilere yapılan göstermelik artışlar daha ceplerimize girmeden eriyip, buharlaştı. Toplumun geniş kesimlerinin temel harcama kalemleri olan kira, ulaşım, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerinde yapılan fahiş zamlar geçinmemizi, ay sonunu getirmemizi imkânsız hale getirdi. Yılbaşı akşamı elektriğe %50 ile %127 arasında, ortalama %80 oranlı tarihi bir zam yapılmıştır. Doğalgaza ise %25 zam yapılmıştır. Çetin geçen kış koşullarında artan tüketim,  elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamların etkisini daha artırmış,  faturalar ikiye, üçe katlanmıştır. Otomatiğe bağlanan akaryakıt zamları rekor üzerine rekor kırmaktadır.’’

‘Geçinemiyoruz artık yeter’

Yaşanan bu durumun sorumlusu AKP olduğunu söyleyen Topkan, ‘’ Yaşanan ekonomik krizin sorumlusu tek adam rejimi ve onun emek düşmanı politikalarıdır. Kendi yandaşlarının kasaları daha fazla dolsun, çıkar çevrelerinin çarkları dönsün diye halk yoksullaştırılıyor, sefalet ve açlık büyüyor. Yeni ekonomik program adı altında kredi garanti fonu uygulamalarıyla halkın alın teri yandaşın kasasına aktarılıyor. Beşli çete ve patronları korumak için kamu kaynakları yeni kararnamelerle seferber ediliyor. Artık mızrak çuvala sığmıyor, bıçak kemiğe dayandı. Ülkenin dört bir yanında yurttaşlar evlerine ve işyerlerine gelen fahiş faturaları yakıp “geçinemiyoruz” diye sokağa çıkıyor.  Kentlerin dışına atılan işçi havzalarında süren sendikalaşma ve insan yaşayabilecek bir ücret talepli işçi eylemleri, sanayiden, hizmet sektörüne kadar geniş bir alanda kentlerin ana arterlerine taşıyor. Halk haklı çığlığını aynı taleplerle dört bir taraftan yüksek sesle dile getirmeye devam ediyor.

Topkan, ülkenin dört bir yanından şu talepler yükseliyor dedi:

  • Tüm Tüketim Maddelerine Gelen Zamlar Geri Alınsın!
  • Enerji Üretim Ve Dağıtım Şirketleri Kamulaştırılsın!
  • Ulaşım, Su Gibi Temel Kamu Hizmetleri Üzerindeki Ağır Maliyetleri Oluşturan Elektrik Ve Akaryakıttan, ÖTV ve KDV Sıfırlansın!
  • Temel Tüketim Maddelerindeki KDV Tamamen Kaldırılsın!
  • Kamu Özel İşbirliği Projeleri, Döviz Garantili İhaleler Sonlandırılsın!
  • Herkese Temel Gelir Güvencesi Sağlansın!
  • Grev Hakkını İçeren Gerçek Bir Toplu Sözleşme İçin Derhal Yasal Düzenleme Yapılsın!

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.