Batman Newroz’undan “HDP Halktır” cevabı

Batman Newroz’undan “HDP Halktır” cevabı
Yayınlama: 21.03.2021

Newroz alanını 7’den 70’e dolduran Batman halkı HDP’ye yönelik saldırılara, kapatma tehditlerine sloganları, halayları ve zılgıtları ile “HDP Halktır” cevap verdi. 

21 Mart Newroz Bayramı kutlamaları kapsamında Batman Tertip Komitesi tarafından Pazar Mahallesi’nde bulunan Newroz Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamada Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş başkanı Bedran Öztürk ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca konuşmacı olarak yer alırken, yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Mehmet Demir, Batman İl ve İlçe yöneticileri, Batman Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Tevgera Jinen Azad- Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti kadınlar ile on binlerce yurttaş katıldı.

NEWROZ ALANINDA ÇOCUKLAR, GÜVERCİN VE KADINLARIN KLAMLARI  

Yurttaşlar, kolluk kuvvetleri tarafından HES kodu  kontrolünden geçtikte sonra alana alınırken, yöresel kıyafetleri, HDP bayrakları ile alkışlar, sloganlar ve zılgıtlarla alanı doldurdu.

Alana “Newroz Kadınların özgürlük alanıdır”, ” “Em bı agırê newrozê lı ber xwe bıdın, bı ser bıkevın” pankartların asıldığı sahne kurulurken, HDP bayrakları ve balonlarla süslendi.  7’den 70’e yurttaşların renkleri ile katıldığı Newroz alanında yurttaşlar “Newroz Jiyane”, ” “Newroz pîroz be” dövizleri ile HDP bayrakları ile Bahar Kültür Merkezi bünyesinde kurulan Kolektifa Ritmen Azadi sanatçılarının erbane eşliğinde söylediği ezgilere eşlik ederek uzun bir süre halaya durdu. Yurttaşlar ayrıca kutlama boyunca “Biji berxwedana zindanan” sloganları attı.   Alanda bir kadının klamlar söylemesi, çocukların ve gençlerin sevinci ile sahne platformunun demirlerine konan güvercinin kitleyi izlemesi renkli görüntüler oluşturdu.

Kutlamada ilk olarak konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP’ye yönelik kapatma davası, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gegerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve bugün de zorla  meclisten çıkarılarak gözaltına alınması, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve tecrit konularına değindi. Uca, Batman halkının Newroz’unu kutlayarak, Newroz’un faşizme karşı direniş ve mücadele olduğunu belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin HDP’yi hedef göstermesine tepki gösteren Uca,  HDP’nin kim olduğunu görmek isteyenlerin Batman Newroz alanına bakmasını söyledi. 

“GERGERLİOĞLU ONURUMUZDUR” 

HDP’li Ömer Faruk Gegerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ve buna karşı verdiği mücadeleye değinen Uca, Gergerlioğlu’nun abdest tutmaya gittiği sırada zorla mecliste çıkarılarak gözaltına alınmasına  “Ömer Faruk Gegerlioğlu halkımızın onurudur. Onun mücadelesini sürdüreceğiz” diye konuştu. Uca, HDP yönelik kapatma davasına değinirken, HDP’nin mücadelesini sürdürecek binlerin olduğunu vurguladı. Yurttaşlar ise Uca’ya sloganları ile destek vererek, Gegerlioğlu’na yapılanlara ise tepki gösterdi. 

“BERXWEDAN JİYANE” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİLER

İstanbul sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesi ni devletin kadınları değil, katilleri koruduğunun göstergesi olarak değerlendiren Uca, Newroz alanını göstererek, bu alanların kadınların direniş alanı olduğunun altını çizdi.  Uca son olarak tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırarak “Berxwedan Jiyane” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  Uca’nın ardından sahneye çıkan barış anneleri ise barış taleplerini tekrarladı. 

Barış Anneleri’nin konuşması ardından  katılımcılar ile hep birlikte Newroz ateşi yakıldı. Ardından Batmanlı Rap şarkıcısı Xem sahne aldı. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİNE TEPKİ

Söylenen şarkıların ardından konuşan yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Kokmaz, Batman halkın iradesine kayyum atandığını hatırlatarak, kayyumların zihniyeti ile  kadın iradesine yaptıkları saldırılara değindi. Korkmaz, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine yönelik binlerce yurttaşın “Jin Jiyan azadi” sloganlarıyla dile getirdi. Korkmaz’ın ardından yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir de newrozu kutlayarak HDP’ye yönelik baskılara değindi.  

“HDP HALKTIR, UMUTTUR, BARIŞTIR”

Son olarak konuşan DTK eşbaşkanı Bedran Öztürk, Kürt halkının yıllarca maruz kaldığı baskılara değinirken, Kürt halkının da zalim Dehaklara karşı Demirci Kawa olduğunu vurguladı. 

PKK Lideri üzerindeki tecride değinen Öztürk Öcalan’ın sağlık durumunun Kürt halkının kırmızı noktası olduğunu belirtirken, sağlık durumuna ilişkin bir an önce ailesi ve avukatları ile görüştürülmesi gerektiğini ifade etti. 

“HDP’NİN KİM OLDUĞUNU GÖRMEK İSTEYENLER ALANLARA BAKSIN”

HDP’nin üzerindeki baskılara değinen Öztürk “HDP halktır, umuttur, barıştır” diyerek AKP- MHP rejiminin HDP’nin kim olduğunu görmesi için alanlara bakması gerektiğini söyledi. Öztürk, Demirci Kawalardan, Mazlumlara, Rahşanlara, Öcalan’a kadar direnişin daha da büyüdüğünü ve bu direnişin bitirileyemeyeceğini aktardı.

Öztürk son olarak Kürt sorununun çözülmeden Türkiye’nin demokratikleşmeyeceğini söyleyerek, “Kürtsüz özgürlük olmaz, barış olmaz” dedi.

Kutlama Meral Tekçi’nin sahne almasının ardından yurttaşların alkışlar, sloganlar ile son buldu. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.