Batman’da 1 Eylül açıklaması: “Savaş kaybettirir barış kazandırır”

Batman’da 1 Eylül açıklaması: “Savaş kaybettirir barış kazandırır”
Yayınlama: 01.09.2022

Dünya Barış Günü kapsamından Batman’da yapılan açıklamada Kürt sorunundaki çözümsüzlüğün hak ihlallerine ve savaşa yol açtığı belirtilerek, barış için mücadele vermenin hak olduğu vurgulandı.

HDP Batman il örgütü,1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Batman il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Savaş kaybettirir barış kazandırır” pankartı açıldı. Açıklamaya HDP Batman milletvekilleri Necdet İpekyüz, Ayşe Acar Başaran, Feleknas Uca, HDP Batman il yönetimi, Barış anneleri, DBP Batman il yönetimi ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Açıklamada ilk olarak konuşan HDP Batman İl Eş Başkanı Hürriyet Kaytar, “AKP iktidarı, uygulamaları ve söylemiyle bölgeyi sürekli bir savaş girdabına hapsetme anlayışındadır” dedi.

Açıklamayı okuyan Kaytar, “1 Eylül’de Türkiye demokrasi ve barış güçlerine; vicdan sahibi tüm yurttaşlara, sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek birliklerine, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine barış çabalarını ortaklaştırma çağrısı yaparak, “

Ülkemizde ve bölgemizde barış ihtiyacı her zamankinden daha günceldir. Barış, bölge ve Türkiye halkları için çatışmaların ve savaşın sürdüğü ve derinleştiği bir dönemde, her gün ısrarla tekrarlanması gereken bir hedeftir.

İKDTİDAR AKIL DIŞI DAVRANIYOR
Barış mücadelesi, barışın imkan ve koşullarının olmadığı zamanlarda önemli ve değerlidir. Savaş ve çatışmaların olduğu ülke ve toplumlarda barış mücadelesini sürdürmek, barışın sözcülüğünü yapmak, bu talebin zeminini olgunlaştırmak en önemli görevlerden birisidir.
Bugün savaş, çatışma ve gerginlik, ayrıştırıcı ve düşmanlaştırıcı üslup AKP-MHP ittifakının ayakta durmasının koşuludur. Erdoğan-Bahçeli ittifakı, iktidarını sürdürmek, tahakkümünü derinleştirmek için toplumu kutuplaştırmaktadır. Türkiye, bugün faşizmi kurumsallaştırma süreciyle bu sürece direnen demokrasi güçlerinin mücadelesine sahne olmaktadır. İktidar, akıl ve vicdan dışı uygulamalarıyla, sadece Türkiye halklarının değil Ortadoğu halklarının da geleceğini tehdit eden yaklaşımıyla artık bölgesel ve küresel bir sorun haline gelmiştir.

SAVAŞ NEDENLERİ ORTADAN KALDIRILSIN

AKP iktidarı, uygulamaları ve söylemiyle bölgeyi sürekli bir savaş girdabına hapsetme anlayışındadır
Türkiye’de de siyaseti savaş ekseninden çıkaran, barış ve demokrasi zeminine oturtan bir mücadele demokratik siyasetin önde gelen amacıdır. Bölgede ve ülkede barış ortamının geliştirilmesi mücadelesi, bir taraftan toplumsal barışın sağlanabilmesi için yapılması gerekenleri, barış ve özgürlük iradesini sergiler; diğer yandan da bölge barışını hedefler. Barış, savaş nedenlerinin ortadan kaldırılması demektir; bir daha savaşa yol açmayacak, eşit, özgür ve birlikte yaşamayı sağlayacak demokratik ilişkilerin ve kurumların yerleşmesi demektir. Barış içinde yaşama hakkı temel bir insan hakkıdır. Barışın sağlanmadığı bir ülkede, başta yaşam hakkı olmak üzere hiçbir insan hakkı ve hukuk güvence altında değildir.


HDP’yi, bileşenlerini ve kurumlarını demokratik siyasetten tasfiye etmeye çalışmak, barış olmasın diye çabalamak demektir. 1 Eylül’de bir kez daha demokratik siyaset konusundaki kararlı duruşumuzu vurguluyoruz. HDP, demokrasi ve barış mücadelesini faşizme ve her türlü adaletsizliğe karşı kararlı bir şekilde sürdürecektir. Barış mücadelesinin toplumsal karşılığının yaratılması, bu talebi ete kemiğe büründürecek imkân ve koşulların oluşturulması için demokratik siyaset alanında elinden gelen herşeyi yapacaktır.

SAVAŞ KATBETTİRİR, BARIŞ KAZANDIRIR

1 Eylül’de Türkiye demokrasi ve barış güçlerine; vicdan sahibi tüm yurttaşlara, sivil toplum örgütlerine, sendikalara, meslek birliklerine, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine barış çabalarını ortaklaştırma çağrısını yapıyoruz. Demokrasi, adalet, barış, özgürlük ve eşitlik mücadelesini ortaklaştırmak, bu gidişi durdurmak için önemli bir adım atmak demektir. Gelin demokrasi mücadelesini büyütelim, barışı hep birlikte kazanalım. Savaş kaybettirir barış kazandırır”

HDP BARIŞIN TEMİNATIDIR

Ardından söz alan HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, HDP’nin barış mücadesinin engellendiğine vurgu yaparak, ” Halkların Demokratik Partisinin demokratik zeminde barış mücadelesini engelleyenler savaşı isteyenlerdir. HDP Türkiye’de barışın teminatıdır. HDP’yi demokratik zeminden çekmek isteyenler tümüyle savaşın sahipleridir. Savaş yoksulluktur, ölümdür, savaş kaybettirir, Savaş eşitsizliktir, Savaş tecrittir, barış ise özgürlüktür ve bu barış mücadelesinde HDP öncüdür. Kürtler başta olmak üzere herkes barışı savunmalıdır” dedi.

Açıklama beyaz balonların uçurulması ile sona erdi.