Belediye eşbaşkanları 8 aydır ev hapsinde ama ortada iddianame yok

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Siirt’e yüzde 48,36, Baykan’da yüzde 27,74, Kurtalan’da ise yüzde 50,08 ile seçimi kazanmıştı.

Belediye eşbaşkanları 8 aydır ev hapsinde ama ortada iddianame yok
Yayınlama: 10.02.2021

Görevden alınarak yerlerine kayyım atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediyesi Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz, Özden Gülmez ve Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Baran Akgül, 8 aydır ev hapsinde tutuluyor.

İçişleri Bakanlığı, 15 Mayıs 2020 tarihinde Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Siirt Belediyesi Eşbaşkanları Berivan Helen Işık ve Peymandara Turhan, Baykan Belediyesi Eşbaşkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez, Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanları Baran Akgül ve Esmer Baran görevden alındı.

Eşbaşkanların yerine Siirt’e Vali Ali Fuat Atik, Baykan’a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan’a ise İhsan Emre Aydın kayyım olarak atandı. Kararla birlikte eşbaşkanlar aynı gün Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

EV HAPSİ

Evlerine düzenlenen baskınla gözaltına alınan Işık, Turhan, Sarsılmaz, Gülmez, Akgül ve Baran, Siirt Belediyesi çalışanları Eşref Tekin ve Gülçin Konneş ile belediye eşbaşkanlığı görevine seçildiği halde mazbatası verilmeyen Resul Kaçar, İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadelerinin ardından 19 Mayıs 2020 de adliyeye çıkarıldı. Eşbaşkanlar savcılık ifadelerinin ardından Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Turhan, Baran, Tekin, Konneş ve Kaçar, çıkarıldıkları mahkemece “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılırken, Işık, Gülmez, Sarsılmaz ve Akgül hakkında ise “ev hapsi” kararı verildi.

8 AYDIR İDDİANAME HAZIRLANMADI

Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Örgüt propagandası yapmak”, “Örgüt üyesi olmak” ve “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma 8 ay geçmesine rağmen sonuçlanmazken, eşbaşkanlar da 8 aydır ev hapsinde tutuluyor.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Eşbaşkanların avukatları tarafından ev hapsinin kaldırılmasına yönelik her ay mahkemeye yaptıkları başvurular ise reddedildi.

‘GECE İMZAYA GELDİLER’

Baykan Belediyesi Eşbaşkanı Özden Gülmez, halkın oyunu alarak seçildikleri belediye eşbaşkanlığı görevinin kayyım tarafından gasp edildiğini belirterek, halkın oyunu gasp edenlerin eşbaşkanları gerekçe göstermeden 8 aydan fazla bir süredir ev hapsinde tuttuğunu söyledi. Bulunduğu evde sabah ve akşam olmak üzere iki kez evlerine gelen memurlara imza verdiğini kaydeden Gülmez, “3 veya 4 kez, gece saat 23.00, 00.30 veya 02.30’da imzaya geldikleri de oldu. Benimle beraber ailemin de huzursuz olmasına neden oldu” dedi.

‘BIKTIRMA POLİTİKASI’

Haklarında ev hapsi verenlerin iddianameyi bir türlü hazırlamadığını dile getiren Gülmez, “Hazırlanmak istenmeyen iddianame, bir bıktırma politikası haline geldi. Yargılamanın tamamen talimatlarla yapıldığını artık resmi olarak görüyoruz. Halkın oyunu alarak göreve geldiğimizi ilk günden beri halk için çalıştık. Ancak bir yıl dayanabildiler. Sudan gerekçeler üretip, eşbaşkanları görevden aldılar. Ortada bir suç durumu da yok. Zaten olsaydı çoktan iddianame hazırlamış olurlardı” diye konuştu.

HDP’NİN SEÇİMDEKİ OY ORANLARI

HDP, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Siirt’e yüzde 48,36, Baykan’da yüzde 27,74, Kurtalan’da ise yüzde 50,08 ile seçimi kazanmıştı. (MEZOPOTAMYA AJANSI)