Bismil’deki aileler arasında barış girişimi: Ahmet Türk kendi ailesinden örnek verdi

Bismil’deki aileler arasında barış girişimi: Ahmet Türk kendi ailesinden örnek verdi
Yayınlama: 30.06.2023

Kürt siyasetçiler, Bismil’de arazi anlaşmazlığı yüzünden silahlı kavgaya tutuşan iki aileyi ziyaret etti. Heyette yer alan Ahmet Türk, kendi ailesinin yaşadığı bir kavgada 13 kişinin öldüğünü ve 30 yıl sonra ailelerin nasıl barıştığını anlattı.

 Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Alyamaç ile Taş aileleri arasında arazi anlaşmazlığından patlak veren ve dokuz kişinin öldüğü kavga konusunda Kürt siyasetçiler devreye girdi. Deneyimli Kürt siyasetçi Ahmet Türk de aileleri ziyaret eden heyette yer aldı. Türk, kendi ailesinin geçmişte yaşadığı bir kavgayı anlattı.

Bismil’e bağlı Şidada Mahallesi’nde 15 Haziran’da Alyamaç ve Taş aileleri arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada dokuz kişi ölmüştü.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır ile Ahmet Türk’ün de yer aldığı Yeşil Sol Parti ve HDP heyeti, Kurban Bayramı’nın üçüncü gününde aileleri ziyaret etti. Ziyarete, Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı.

AHMET TÜRK: ‘KEŞKE 10 YIL ÖNCE BARIŞSAYDIK’ DEDİLER

İlk olarak Şidada Mahallesi’nde beş kişinin öldüğü Almayaç ailesi ziyaret edildi. Burada konuşan Türk, kendi ailesinin geçmişte yaşadığı bir kavgayı hatırlatarak bir günde 13 kişinin öldüğünü, 30 yıl sonra aileler arasında barışın sağlandığını belirtti. Barış sağlanınca da ailelerin “Keşke 10 yıl önce barışsaydık” dediğini söyledi.

‘HALKIMIZ BU OLAYIN SÜRMESİNİ İSTEMİYOR’

Türk, şöyle devam etti: “İnsanın vicdanı böyle şeyleri kaldırmıyor. Bugün bizim vazifemiz bu olanların sürmesini engellemektir. Bütün halkımız artık bu olayın sürmesini istemiyor. Sonuçta bu büyük bir felakettir, ne desek acınız hafiflemez. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Siyasetimiz, partimiz, birlik için mücadele ediyor. Barış için mücadele ediyor. Bizler durdurmalıyız bunları. Bizler bu kötülüğün önünü kapatmalıyız. Bunun büyümesine izin vermeyeceğiz. Bu bitmelidir.”

Aileler arasında ölümle sonuçlanan kavganın sonlanması için harekete geçtiklerini dile getiren Türk, sorunu çözmeye talip olduklarını söyledi.

‘KADINLARA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, söz konusu kavgayla Kürt halkının büyük bir acı yaşadığını ifade ederek, “Olay bugünden sonra büyümemeli. Bu aşamada büyük rol ve misyon annelere ve kadınlara düşüyor. Kadınlar daha çok barış ve birlik istiyor. Olayın daha erken sonuçlanmasını istiyor. Bu acıyı en çok çeken kadınlar ve annelerdir. Bu nedenle olayın büyümemesi içim kadınlar olarak devreye girmeliyiz. Yan yana gelip nasıl çözeceğimizi konuşmalıyız. Barışı sağlamak için bugün buradayız. Bizler adalet için varız. Bu adaleti kendi içimizde de sağlamamız lazım. Bugünden itibaren sizde istiyorsanız, bu olayı çözelim. Biz parti olarak bu sulh için hazırız. Bu acılarımızı ancak bizler dindirebiliriz. Partimiz yıllardır barış için mücadele ediyor. Bunu da barışla sonlandıracağız” diye konuştu.

‘KAN DÖKÜLSÜN İSTEMİYORUZ’

Aile adına konuşan bir kadın ise “Biz barıştan, hak ve hukuktan yanayız. Biz de kan dökülsün istemiyoruz. Bu 5 canı da sizin adaletinize bırakıyoruz. Çocuklarımız yetim kaldılar. Bir daha bu zulüm olmasın. Kürt halkı olarak bu zulme son vermemiz lazım. Keşke olmasaydı” dedi.

KALICI BARIŞ ÇAĞRISI

Sarıhüseyin Mahallesi’nde de Taş ailesini ziyaret eden heyet, aile bireyleriyle görüştü. Görüşmede konuşan Ahmet Türk, büyük bir acının yaşandığını ifade ederek, “Böyle bir olay, umarım bir daha yaşanmaz. Vazifemiz bunun büyümesini önlemek. Bu nedenle buraya geldik. Bu düşmanlığın uzamasını istemiyoruz. Kardeşini, arkadaşını kayıp edenler oldu. Bir daha bu kayıpların olmaması için hassasiyet gösteriyoruz. Meselenin eski olduğunu biliyoruz ama böyle kalmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Aile bireyleri de kavga nedeniyle pişmanlık duyduklarını belirterek, kalıcı barışın sağlanmasını istedi. (MA)