Çeşme’nin ranta açılmasına karşı mücadele çağrısı

Çeşme’nin ranta açılmasına karşı mücadele çağrısı
Yayınlama: 22.06.2023

İZMİR – Çeşme Turizm Projesi’nin ilçenin tamamını ranta ve betonlaşmaya açacağını vurgulayan TMMOB, yaşanabilir kentler için tüm kurum ve kuruluşları ortak mücadeleye davet etti.

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile “İzmir Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmesine ilişkin Mimarlar Odası İzmir Şubesi binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya TMMOB’a bağlı oda temsilcilerinin yanı sıra kentte bulunan siyasi parti, kurum ve ekoloji dernekleri temsilcileri katıldı.

Basın toplantısında konuşan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yöneticisi Yusuf Ekici, kararın iptali için yürütülen hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. Konu ile ilgili yayımladıkları “Çeşme Projesi Raporu” dava sürecinde bilirkişi raporları ve bilim insanlarının görüşlerinin ortak olduğunu vurgulayan Ekici, “Bu kararın Çeşme Yarımadası’nda mevcut devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanların tümünü, bölgedeki doğal koruma alanlarının yüzde 70’ini, nitelikli tarım alanları ile zeytinlik alanları, kültürel ve arkeolojik miras alanlarını, yarımadada yerleşim alanları dışında kalan alanların tamamını içeren 16 bin hektarlık devasa bir kamu arazisi. Bu devasa kamu arazisinin ve deniz alanlarının irtifak hakkı sahibine devri karşılığı alınacak bedel kamu harcamaları için kullanılamayacak sadece alanın alt yapı yatırımlarına harcanabilecektir. Yani irtifak bedeli dahi kamuya değil yatırımcının hizmetine sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Projeye karşı mücadele vurgusu yapan Ekici, “Kentimizi, Yarımadayı, kamuya ait alanları ranta teslim edecek, halkın girişini engelleyecek, belli bir kesimin zenginleşmesi için önümüze konulan ‘turizm projesi ve kalkınma’ adı altında rant projesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Yaşanabilir kentler için; yaşamın bugünü ve geleceği için, yaşamına sahip çıkan, emekten ve doğadan yana tüm kurum ve kuruluşları akıl dışı girişimlere karşı ortak mücadeleye davet ediyoruz” diye konuştu.

AKP’Lİ DAĞ’A TEPKİ

AKP’li Hamza Dağ’ın projenin revize edilmesi yönündeki sözleri sorulan açıklamada TMMOB İKK Sözcüsü Aykut Akdemir, “Bu konuda 3 tane rapor var. Yaptığımız çalıştaylar, sonuç bildirgesi olarak ortada. Akıl, bilim ve teknik üzerinden bir dava sürecimiz var. Korunması gereken alanlar var. Yatak sayısı ile pazarlık etme görevi TMMOB’a ait değil. Biz bu projenin yanında değiliz. Halkın olanın halktan alınmasına itirazımız var. Bu alanların korunması gerektiği için itiraz ediyoruz. Bilirkişi raporları da bizim itirazlarımızı doğrular nitelikteydi. Bu bir pazarlık konusu değildir” yanıtını verdi.