Cizre Kültür Sanat festivali kapsamındaki konser yasaklandı

Cizre Kültür Sanat festivali kapsamındaki konser yasaklandı
Yayınlama: 11.11.2023

KESK ve Sanatça Organizasyonu, Cizre Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirilecek olan konserin Cizre Kaymakamı tarafından engellenmesine tepki gösterdi.

Sanatça Organizasyonu ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) tarafından organize edilen Cizre Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılacak konser, Cizre Kaymakamı tarafından yasaklandı. Yasak, yapılan basın açıklamasıyla protesto edildi. KESK Cizre binası önünde yapılan basın açıklamasına Halkların Eşitlik ve Demokrasi Parti (HEDEP) Sözcüsü Ayşegül Doğan, Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Birça Belek Kültür ve Sanat Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak Şubesi, Şırnak Ekoloji Hareketi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Şırnak Şubesi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri katıldı.

‘YASAKÇI UYGULAMALARLA KARŞI KARŞIYAYIZ’

Basın açıklaması öncesinde Cizre ilçesinde bulunan Sanat Sokağını ablukaya alan polis, basın açıklamasına izin vermeyeceğini belirti. Alkış, zılgıt ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganıyla polise tepki gösteren kitle oturma eylemine geçti.

Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı. “Em bi zimanê xwe, hunera xwe û çanda xwe hene! Em bi hev re çanda xwe bidin jiyîn!” yazılı pankartının açıldığı açıklamada, konuşan KESK Üyesi Murat Özbey, toplumun renginden, kültür ve sanatından rahatsız olan egemenlerin her zaman asimilasyon ve kırım politikalarını yürüttüğünü belirtti.

Özbey, “Bugün de Kürt kültürü ve dili üzerindeki yasakçı uygulamalarla karşı karşıyayız. Dil, kültür, yöresel kıyafetlerin yasaklanmasıyla inkara devam ediyorlar. Yüz yılardır Kürt halkı sistematik bir şekilde hem asimile edilmeye çalışılıyor hem de yok edilmek isteniyor” dedi.

‘FESTİVALLERİMİZ KRİMİNALİZE EDİLİYOR’

Cizre’de yapacakları Kültür ve Sanat Festivali kapsamında gerçekleştirecekleri konserin yasaklandığını ifade eden Özbey, “Kültür ve sanat programlarımız sudan bahanelerle yasaklanıyor. Faaliyetlerimiz kriminalize ediliyor. Varlığını Kürt halkının kültürü ve kimliğini yok etmek üzere kuran sistem, konserimizi gerçekleştireceğimiz düğün salonuna mühür vurarak kapattı. Bununla sadece kendileri ve kendilerine yakın kişilerin eylem etkinliklerin sürmesini istiyorlar” diye konuştu.

Kentteki halkın iradesinin yok sayıldığına dikkat çeken Özbey, “Cizre Kaymakamının bu yasakçı tavrını şiddetle kınıyoruz. Hiçbir zaman bu yasaklara karşı boyun eğmeyeceğiz. Kültür ve dil mücadelemize devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.