Diyarbakır’da İHD’nin kapısı çilingirle açılarak içeriye girildi, 33 yıllık belgelere el konuldu

Diyarbakır’da İHD’nin kapısı çilingirle açılarak içeriye girildi, 33 yıllık belgelere el konuldu
Yayınlama: 03.02.2022

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar’ın evine baskın düzenleyerek gözaltına alan polis, dernek binasının kapısını çilingirle açarak arama yaptı.

Diyarbakır güne polis baskınları ile başladı. Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü belirtilen bir soruşturma kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar’ın evine ve şube binasına eş zamanlı baskın düzenledi. Polis İHD binasında aramalarını sürdürürken, dernek binasının bulunduğu cadde ve dernek binası önünde çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.

POLİS İHD KAPISINI ÇİLİNGİRLE AÇARAK İÇERİYE GİRDİ

İHD Şube yöneticilerinin olmadığı sırada dernek binasına giden polis, kapıyı çilingir ile açarak içeriye girerek aramalara başladı. Dernek binasında İHD Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar’ın çalışma alanı ve ortak kullanılan alanda aramalarını sürdüren polis, bu alanda bulunan evraklar ve materyallere el koydu. Polis araması sürerken Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, TİHV Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba ve çok sayıda avukat İHD’ye geçti. Yaklaşık 4 saat süren polis aramasının sona ermesinin ardından dernek binasında basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya çok sayıda avukat katıldı.

ZEYTUN: 33 YILLIK BELGELERE EL KONULDU

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, dernek binasına polisin basın düzenlemesine tepki gösterdi. Baskının Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma kapsamında yapıldığını ifade eden Zeytun, “Soruşturma işlemi ile derneğimize baskın yapıldı. Derneğimizin Şube Sekreteri Ferhat Berkpınar aynı saatlerde evine yapılan baskınla da gözaltına alındı. Bizlere iletilen, Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınmasıyla ilgili işlem yapmaya geldiklerini ifade ettiler. Ama yaklaşık 33 yıllık dernek bilgi ve belgelere de el konulduğunu gördük. Ferhat beyle ilgisi olmayan, insan hakları derneğinin faaliyetlerini kapsayan belgelere ol konuldu. Alıkonulan evraklara, bilgi ve belgelere dair itirazlarımız, şerhlerimiz dahi tutanak altına alınmadı. Bu hukuksuz işlemi yapanlar suç işliyor. Bu konu hakkında gerekli hukuki işlemleri ve suç duyurularını yapacağız” dedi.

BERKPINAR ADIYAMAN’A GÖTÜRÜLECEK

Dosyada gizlilik kararı olduğu için dosyanın içeriğine ilişkin bilgi alamadıklarını ifade eden Zeytun, avukatların gözaltında olan Ferhat Berkpınar’a görüşme talebinin ise “avukat görüş yasağı” gerekçesi ile izin verilmediğini söyledi. Kendilerine verilen bilgiye göre Ferhat Berkpınar’ın Adıyaman’a götürüleceği bilgisini paylaşan Zeytun, “Biz şu an baskının ne için yapıldığına, arama işleminin ne için yapıldığına ilişkin bir bilgiye sahip değiliz” diye konuştu.

‘İHD 35 YILDIR HAK MÜCADELESİ VEREN BİR DERNEK’

İnsan Hakları Derneği’nin 35 yıldır insan hakları alanında mücadele veren bir dernek olduğunu hatırlatan Zeytun, şunları söyledi: “Şüphesiz bu mücadelesi kimilerince suç isnadı olabiliyor. Ama biz çalışmalarımıza, hak savunucusu faaliyetlerimize güveniyoruz. İnsan hakları çalışmalarından kimse suç çıkaramaz. Hiç kimse 35 yıldır insan haklarından ödün vermeyen, hukuk mücadelesini ısrarla yürüten İHD’nin kapısını kırarak içeriye giremez. Bu işlemi yapanlara hatırlatıyoruz. Defalarca şube binamıza bu denli baskınla giren, arkadaşlarımızı göz altına aldıran, aldırtan, tutuklatan insanlar yıllar sonra bu yaptıklarıyla karşılaştılar. Sizler hak mücadelesinin öznesi haline gelmiş bir kuruma böyle saldıramazsınız. Baskın yapamazsınız.

EREN: İHD KAPISI ÇİLİNGİR MARİFETİYLE KIRILARAK AÇILDI

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, yıllardır bu tür soruşturmalar ve baskılara hep tanıklık ettiklerini hatırlattı. Baskın yapılan İHD’nin başkanının, şube yöneticilerinin çoğunun avukat olduğunu ifade eden Eren, “Bu gün aramaya gelen bütün kolluk yetkileri tarafından bu husus biliniyor. Ama İnsan Hakları Derneğinin kapısının çilingir marifetiyle kırılarak, açılarak aramaların yapılıyor olmasını kabul etmemiz mümkün değil. Şekli olarak bu itirazı tutanağa geçmemize bile müsaade etmediler. Evet bu Adıyaman’dan İHD Diyarbakır Şubesi’nde çalışan biri hakkında bir soruşturma. Arkadaşlarımız Adıyaman’dan alınan kararı okudular. Göz altına alınan kişinin iş yerinde arama yapılma yönünde verilmiş bir karar. Ama burası bir iş yeri değil, bir dernek. Dernekleri arama prosedürü, usulü yasalarda tanımlanmış. Ama bir şekilde şube yetkililerine, şube başkanına, yöneticilerine haber verilmeksizin şube kapısının zorla açılarak aramanın yapılmış olmasını kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

ABA: 833 HAK SAVUNUCUSU YARGISAL BASKI VE ŞİDDETE MARUZ KALDI

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilcisi Murat Aba, insan hakları alanında çalışmalar yapanlara yönelik baskıların arttığına dikkat çekti. Sadece 1 Eylül-31 Aralık 2021 tarihleri arasında 833 hak savunucusunun yargısal baskı ve şiddete maruz kaldığını belirten Aba, şunları söyledi: “Bu gün yeni bir şey daha oldu. bir kurum basıldı. Bu kurum 35 yıldır var olan bir kurumdur, İHD gibi bir kurumdur. İHD tüm bilgi, birikim tecrübesiyle kadim bir geçmişe sahiptir. Bunu boğmaya çalışan, nefessiz kılamaya çalışan bir uygulama ile karşı karşıyayız. Anti Demokratik uygulamayı elbette kabul etmeyeceğiz. Bilinmelidir ki İHD bu tarz baskılara karşı her zaman dik durmuştur, bundan sonrada buna yönelik çalışmalarına devam edecektir.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.