HDP’li İmir’den cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergesi

HDP’li İmir’den cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergesi
Yayınlama: 04.02.2021

HDP Milletvekili Nuran İmir, ”PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride ve cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı süren açlık grevleri 70’inci gününde devam ediyor” dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin soru önergesini Adalet bakanı Abdülhamit Gül’e yöneltti.

HDP’li İmir’in önergesi şöyle:

22 yıldır İmralı cezaevinde ağır cezaevi koşulları ve tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan’ın İmralı adasında devam eden ağır ve hukuki temelden yoksun tecrit uygulamasına son verilmesi için cezaevlerinde binlerce mahpus tarafından başlatılan açlık grevi eylemleri 70.gününde devam etmektedir.

22 yıldır tecrit uygulanan İmralı Adasındaki Abdullah Öcalan ve beraberindeki diğer mahpusların bütün iletişim kanaları kapatılmış ne aile ne de avukatlarla bir iletişim sağlanamamaktadır.

Türkiye cezaevlerinde mahpuslar 27 Kasım 2020 tarihinde süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemine başladıklarını kamuoyuna duyurmuştur. Bugün itibari ile eylem 107 Hapishaneye yayılarak 70. gününde devam etmektedir.

Türkiye cezaevlerinde uzun süredir hak ihlalleri yaşanmaktadır. Özellikle pandemi bahane edilerek çıkarılan 7242 sayılı infaz kanunu değişikliği ile TMK kapsamındaki mahpuslar bakımından infaz koşulları ağırlaştırılmış ve aleyhlerine bir durum yaratılmıştır. Pandemi koşullarının eklenmesi ile birlikte ihlaller giderek artmış tecrit adeta bütün cezaevlerine yayılmıştır.

Hem pandeminin etkisi hem de hasta tutsakların tahliye edilmemesinden kaynaklı onlarca hasta tutsak yaşamını yitirmiş, yüzlercesi yaşam hakkı ihlali ile karşı karşıyadır.

Açlık grevleri kritik noktaya gelmeden ve süresiz-dönüşümsüz eylemlere dönüşmeden, ölümler yaşanmadan acil önlemlerin alınması gerekmektedir.

Bu bağlamda;

  1. 70 gündür Cezaevlerinde sürdürülen açlık grevi eylemlerinden haberdar mısınız? Konuya ilişkin bir açıklama yapmamanızın gerekçesi nedir?
  2. İmralı’da uygulanan tecrittin son verilmesi maksadıyla Türkiye’de cezaevlerinde toplamda kaç mahpus açlık grevi eylemini sürdürmektedir? Cezaevlerinde Açlık grevlerine dair gerekli kontroller yapılmış mıdır?
  3. İmralı Adasında bulunan Abdullah Öcalan ve yanındaki mahpusların aileleri ile iletişim haklarının kısıtlanmasının hukuki dayanağı nedir?
  4. Bir yılı aşkındır yaşanan pandemi süreci ile cezaevlerinde gittikçe artan hak ihlallerine ilişkin şimdiye kadar nasıl bir çalışma yürüttünüz bu konuya dair tespitleriniz nelerdir?
  5. Pandemi ile birlikte cezaevlerinde artan kısıtlamalardan haberdar mısınız? Kısıtlamaları kaldırmayı planlıyor musunuz?
  6. Açlık grevi ile birlikte cezaevlerinde olası yaşanacak ölümlerden Bakanlığınız sorumlu olmayacak mıdır? Açlık grevlerindeki mahpusların taleplerini karşılamak gibi bir planlamanız var mıdır?