İklim Adaleti Koalisyonu: Yaşamı savunanların yanında olacağız

İklim Adaleti Koalisyonu: Yaşamı savunanların yanında olacağız
Yayınlama: 24.07.2023

İSTANBUL- Akbelen Ormanı’nın ablukaya alınarak yok edilmesine karşı açıklama yapan İklim Adaleti Koalisyonu, orada bulunan santrallerin mahkeme kararlarına rağmen kapatılmadığını belirterek, yaşamı savunanların yanında olacaklarını duyurdu. 

İklim Adaleti Koalisyonu, Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nın sabahın erken saatlerinde polisler ve askerler tarafından basılıp ablukaya alınması üzerine Sarıyer’de bulunan İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Akbelen Ormanı’na dokunmayın” pankartının taşındığı açıklamada, “Limak Akbelen’den defol” , “Havama, suyuma, toprağıma dokunma” sloganları atıldı. Birçok çevreci ve ekolojistin katıldığı açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Merkez Yürütme Kurulu Üyesi ve aynı zamanda İklim Adaleti Koalisyonu Üyesi Çiğdem Özbaş da yer aldı. 

‘KAMUDAN 230 MİLYON TL ÖDEME ALDILAR’

Açıklamada konuşan İklim Adaleti Koalisyonu’ndan Caner Altan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına rağmen termik santrallerin yapılmaya çalışıldığını söyledi. Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy’deki termik santrallerin Danıştay ve AİHM tarafından kapatılma kararları olmasına rağmen kapatılmadığını belirten Altan, “Ancak santraller halen çalışmaya ve ekokırıma yol açmaya devam ediyor. Türkiye’nin santrallerdeki elektrik üretim ihtiyacı yoktur. Türkiye’nin elektrik üretiminde Yatağan, Yeniköy, Kemerköy’deki termik santrallerinin 1 yılda ürettiği elektriklerinin 8 katını aşan kapasite fazlası vardır. Bu 3 santralin çalıştırılmaması durumunda elektrik kesintilerinin yaşanması söz konusu değildir. Aynı zamanda bu santrallere devasa kamu kaynakları aktarılıyor. Muğla’da 3 santral sabit fiyattan alım garantisi ve kapasite mekanizması sayesinde kamudan fazladan 230 milyon liraya yakın ödeme aldılar” ifadelerini kullandı.

‘DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Ardından söz alan Polen Ekoloji Kolektifi’nden Cemil Aksu, “Yaşamımızı kömürün karasına bulayan bu şirketlere ve bu iktidarın politikalarına karşı yaşamı savunmaya direnmeye devam edeceğiz. Nerede olursak olalım nerede bir ekoloji direnişi varsa bütün direnişleri hep beraber sahip çıkacağız. Onlarla dayanışma içinde olmaya onların direnişlerini büyütmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.