İran, Hewlêr’de sivilleri vurdu

İran, Hewlêr’de sivilleri vurdu
Yayınlama: 16.01.2024

İran, ABD’nin Hewlêr’deki Başkonsolosluğu ve Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan DAİŞ karşıtı koalisyon üssüne füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılar düzenledi. Sivillerin de hedef olduğu saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

Federe Kurdistan Bölgesi’nin Hewlêr kentinde bulunan ABD Başkonsolosluğu ve Uluslararası Havalimanı yakınlarında bulunan ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı koalisyon üssüne yönelik dün gece saldırılar gerçekleşti. 

Füze ve insansız hava araçları (İHA) ile düzenlenen saldırılarda Hewlêr’in birçok mahallesinde patlama meydana geldi, sivillere ait evler de hedef oldu. Pirzin ilçesinde, Kürt iş insanı Peşrew Dizeyi’nin evine 5 füzenin isabet etmesi sonucu 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. 

İRAN ÜSTLENDİ

Saldırıları İran Devrim Muhafızları Ordusu üstlendi. Yayınlanan bildiride, “Son dönemde İran’da yaşanan terör olaylarına karşılık olarak harekete geçildiği, bu terör olaylarını gerçekleştiren ve azmettiren tarafların cezalandırıldığı” duyuruldu.

İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Kasım Süleymani’nin 3 Ocak’taki ölüm yıldönümünde mezarının bulunduğu Kirman kentinde düzenlenen anma törenleri sırasında gerçekleştirilen bombalı saldırlarda 84 kişi hayatını kaybetmişti. DAİŞ’in üstlendiği saldırıdan ABD ve İsrail’i sorumlu tutan İran, saldırının intikamının alınacağı mesajı vermişti. 

BÖLGE HÜKÜMETİ: BAHANE TEMELSİZ

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada, “15-16 Ocak 2024 günü saat 23.30’da İran Devrim Muhafızları Hewlêr’de birçok sivil bölgeyi çok sayıda balistik füzeyle hedef aldı. Maalesef ilk belirlemelere göre 4 sivil şehit oldu, 6 sivil de yaralandı. Yaralılardan bazılarının durumu ağır. Devrim Muhafızları, saldırının İran’a muhalif grupların mevzilerini hedef aldığını iddia etti. Bu bahane temelsizdir ve reddediyoruz. Maalesef daima asılsız gerekçelerle Hewlêr’e yönelik saldırılar düzenlendi. İstikrarlı bir bölge olan Hewlêr hiçbir zaman hiçbir tarafa tehdit kaynağı olmamıştır. Bu, Kürdistan Bölgesi’nin ve Irak’ın egemenliğinin açık bir ihlalidir. Irak federal hükümeti ve uluslararası toplum bu suça karşı sessiz kalmamalıdır” denildi. 

ABD: PERVASIZ SALDIRILARA KARŞI ÇIKIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada Hewlêr saldırısına ilişkin, “ABD, İran’ın bugün Hewlêr’e düzenlediği saldırıları güçlü bir şekilde kınıyor ve öldürülenlerin ailelerine başsağlığı diliyor” denildi.

Açıklamada ayrıca, “İran’ın, Irak’ın istikrarını baltalayan pervasız füze saldırılarına karşı çıkıyoruz. Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin Irak halkının isteklerini yerine getirme konusunda gösterdiği çabalara destek veriyoruz” ifadelerine yer verildi.