KDP seçimleri boykot etme kararı aldı

KDP seçimleri boykot etme kararı aldı
Yayınlama: 18.03.2024

KDP, 30 Haziran’da yapılacak Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılmama kararı aldı.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Federal Mahkemesinin 30 Haziran’da yapılacak Kürdistan Parlamentosu seçimlerinde azınlık kotasını iptal etmesini gerekçe göstererek seçimlere katılmama kararı aldı. 

KDP Politbüro tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Irak Federal Mahkemesinin kararlarına uymayacağız, hukuka aykırı, anayasaya aykırı ve dayatılmış bir sistemin gölgesinde kalan seçimlere katılmayacağız” denildi.

Açıklama KDP Başkan Mesud Barzani başkanlığında yapılan toplantı sonrasında yapıldı. 

KDP, yaklaşık 2 yıldır Kürdistan Bölgesi Parlamentosu ve hükümeti görev süresini doldurmuş olmasına rağmen seçimleri gerçekleştirmiyor. Seçimlerin gerçekleşmesi için şu ana kadar birçok defa tarih belirlenmiş olsa da belirlenen tarihlerde seçimler KDP’nin girişimleri sonucunda gerçekleşemedi.

Irak Federal Mahkemesi, geçtiğimiz günlerde aldığı bir kararla Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerinin 4 bölge üzerinden gerçekleşmesi (daha önce tek bölgeli seçim sistemi vardı) kararı almış, KDP’nin hanesine yazılan azınlıklara tanınan 11 kürsü hakkı kararını ise iptal etmişti.

Federal Mahkeme’nin aldığı kararlar doğrultusunda 30 Haziran’da yapılması beklenen seçimlerde KDP’nin mevcut iktidarını kaybedeceği yönünde değerlendirmeler söz konusu.