Lice’deki abluka ve gözaltılar Meclis gündeminde

Lice’deki abluka ve gözaltılar Meclis gündeminde
Yayınlama: 16.04.2021

Lice’deki askeri operasyon sırasında köylülere yapılan işkenceyi Meclis’e taşıyan HDP’li Remziye Tosun, “‘İşkenceye sıfır tolerans’ ilkesini benimsediğini beyan eden Bakanlığınız söz konusu hukuksuzluklar ile ilgili bir açıklama yapacak mıdır?” diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, 13 Mayıs tarihinde Lice’de başlatılan askeri operasyonu Meclis gündemine taşıdı. Tosun, konuya ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi sundu.

‘ZİYARETLERİMİZ ENGELENDİ’

Diyarbakır’ın Lice İlçesine bağlı Dibek ve Arıklı köyleri kırsalında 13 Mayıs tarihinde başlatılan askeri operasyonda köylere baskın düzenlendiğini ve 4 çobanın gözaltına alındığına değinen önergede, “Köylere yapılan baskın sırasında askerlerin yurttaşları darp ettiği, gözaltı sırasında yurttaşlara işkence yaptığı beyan edilmektedir. Söz konusu olay ile ilgili gerçekleştirdiğimiz aile ziyaretleri sırasında mezra dışındaki evlerin tek tek ablukaya alındığı gözlemlenebilmektedir. Yaşanan operasyonlar ve sonrasında köylerin ablukaya alınması yurttaşları tedirgin etmekte ve psikolojik baskı oluşturmaktadır. Ziyaretler sırasında içinde bulunduğum heyet, askerler tarafından tehdit edilmiş ve aileleri ziyaretimiz engellenmiştir” denildi.

Tosun, Soylu’nun cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

“* Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Dibek ve Arıklı köylerinde devam eden operasyonlar sırasında ablukaya alınması, hayvanlarının otlatmaya izin verilmemesi gibi uygulamaların köylüler üzerinde psikolojik ve ekonomik baskı oluşturduğu Bakanlığınızın bilgisi dâhilinde midir?

  • Bakanlığınız yurttaşların gözaltına alındığı sıra çırılçıplak soyulduğu ve işkence gördüğünden haberdar mıdır? Konu ile ilgili Bakanlığınız açıklama yapacak mıdır? Yurttaşlara işkence yapan kolluk güçlerine işlem başlatılacak mıdır?
  • Evlerin tek tek ablukaya alınması ve evde yaşayan yurttaşların dışarıya çıkılması izin verilmemesinin hukuki gerekçesi nedir?
  • Yurttaşlara baskı uygulayan ve içinde bulunduğum heyeti zor kullanmak ile tehdit eden kolluk güçleri hakkında soruşturma başlatılacak mıdır?
  • ‘İşkenceye sıfır tolerans’ ilkesini benimsediğini beyan eden Bakanlığınız söz konusu hukuksuzluklar ile ilgili bir açıklama yapacak mıdır? Konuya dair Bakanlığınızın çalışması olacak mıdır?

*Diyarbakır genelinde son 5 yıldır kaç operasyon yapılmıştır? Bu operasyonlar sırasında kaç kişi gözaltına alınmış ve gözaltı sırasında darp edilmiştir?

  • Son 5 yıldır kolluk güçlerinin zor kullandığı kaç vaka vardır? Bu konuda yurttaşlardan gelen şikâyetlerin toplam sayısı ülke genelinde ne kadardır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.