Oluç: Kongremiz Newroz’da verilen mesajın devamı olacak

Oluç: Kongremiz Newroz’da verilen mesajın devamı olacak
Yayınlama: 02.07.2022

ANKARA – Kongrelerinin 70 merkezde milyonların katılımıyla kutlanan Newroz’un devamı olacağını belirten HDP betexper Grup Başkanvekili Saruhan Oluç,“Kongrede de güçlü, kararlı, mücadeleci bir yapıyla önümüzdeki döneme adım atacağımızı göstereceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yarın Ankara Spor Salonu’nda 5’inci Olağan Büyük Kongresi’ni gerçekleştirecek. Yaklaşık bir aydır süren çalışmaları tamamlanan kongrede yeni dönem politikalarına dair güçlü mesajlar verilmesi bekleniyor. “Çözüm Biziz, Sözümüz Var” şiarıyla yapılan kongrede “Türkiye’nin temel sorunlarına çözüm” perspektifi sunacak.

400’Ü AŞKIN KONUK

HDP’nin bileşen partileri, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), HDP’nin bileşeni olduğu 7’li ittifak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA),  Gelecek Partisi, Saadet Partisi, Tek Parti, Sol Parti, Türkiye Komünist Partisi (TKP), Kürdistan İttifak partilerinin temsilcilerinin yanı sıra Cumartesi Anneleri, Barış Anneleri, Roboski, Sivas, Suruç ve Ankara, Konya, Gezi, Paris katliamlarında ve Cizre bodrumlarında katledilenlerin aileleri, Şenyaşar, Tahir Elçi, Medeni Yıldırım, Deniz Poyraz ve Garibe Gezer’in ailesi ile tutuklu siyasetçilerin aileleri; aydın, yazar ve sanatçıların da aralarında bulunduğu 400’ü aşkın kurum temsilcisi ve şahsiyet kongreye katılacak.

BİN 50 DELEGE OY KULLANACAK

Bin 50 delegenin oy kullanacağı kongrede, 100 kişilik asil, 50 kişilik yedek ve 30 kişilik fahri Parti Meclisi (PM) üye listeleri ve Eş Genel Başkanlar seçilecek. Kongrede farklı çevrelerden yazar, aydın, sanatçı, siyasetçinin yer alacağı geniş bir Danışma Kurulu da açıklanacak.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, kongre çalışmalarını ve verilecek mesajları Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.

‘GÜÇLÜ BİR MESAJ VERECEĞİZ’

Kongre için Türkiye’nin bütün kentlerinde çalışma yürütüldüğünü dile getiren Oluç, partilerine yönelik baskıların kongre hazırlık çalışmalarında da devam ettiğini belirtti. Birçok yerlerde stantlarının engellemeye, stant açanların gözaltına alındığına dikkat çeken Oluç, “Kongre için el ilanı dağıtmamızı engellemeye çalıştılar ancak yine de çalışmalarımızı sürdürdük. Güçlü bir katılım olmasını bekliyoruz. Otobüslerin gelmesini engellemeye kalkışmasalar güçlü bir kongre gerçekleştireceğiz. Çok geniş hem yurt içi hem de yurt dışı davetlilerimiz var. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri, sendikaları, meslek birliklerin, yurttaş girişimlerini, kanaat önderlerini, aydınlar, sanatçılar, yazarları davet ettik. Katılımında güçlü olacağını düşünüyoruz. Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar siyasi partiler, kanaat önderlerini davet ettik. İyi bir katılım olmasını bekliyoruz. Güçlü bir kongre mesajı vereceğiz” dedi.

PM’DE DEĞİŞİM OLACAK

Yeni dönemde görev yapacakların listesinin de büyük ölçüde tamamlandığını da sözlerine ekleyen Oluç, Parti Meclisi yapısında kadın -erkek eşitliğine, bileşen, birey temsillerinin esas alındığını da ifade etti. Disiplin ve Uzlaşma Kurullarının da seçildiğini aktaran Oluç, “Mutabakat Komisyonumuz oy birliği ile eşbaşkanların devam etmesi yönünde kendilerine öneri götürdü. Eşbaşkanlarımız da bunu olumlu karşıladı. Eşbaşkanlar devam edecek. Parti Meclisi’nde çok büyük oranda değişim oldu. Her kongremizde parti meclisinde yüzde 60-70 oranında değişim oluyor. Bu seferde öyle bir değişim olacak. Daha genç, daha dinamik bir parti meclisi ortaya çıkacaktır. Parti Meclisi’nde vekil sayısı belli oranda tutulur. Bileşen temsiliyeti dışında inanç grupları da temsil edilir. HDP’nin içindeki bütün farklılıklar Parti Meclisi’nde temsil edilecek. İki dönem kuralı uygulandı” diye konuştu.

‘FARKLI GÖRÜŞLER BİZİM İÇİN ÖNEMLİ’

Danışma Kurulu’nunda yeni dönemde aktifleştirileceğini dile getiren Oluç,“Partimizin daha önce de Danışma Kurulu organı vardı. Ancak bunu bir iki dönem işlevsel hale getirmekte eksiklik yaşadık. Danışma Kurulu oluşturulması için karar çıktı. Bunun için epeyce görüşmelerde yapıldı. Danışma Kurulu’nun önemi; HDP’li olmayanlarında içinde yer aldığı bize dışarıdan bakanların önerilerini, eleştirilerini dinlediğimiz bir kurul olmasıdır. Bu açıdan önemli görüşmeler yapıldı. İyi bir Danışma Kurulu oluştu. Dışarıdan bakan ve gözlemleyen, eleştiri ve önerilerini zaman zaman hoşumuza gitmeyecek şekilde dile getirmesi bizim açımızdan önemlidir. Bunu iyi değerlendirmek istiyoruz. Bazen hoşumuza gitmeyen eleştiri ve öneriler, fikirlerimizi geliştirmemize, önümüzün açılmasına imkan sağlıyor. Danışma Kurulu’nun yeni dönemde işlevsel bir şekilde yürütülmesi için önemli kararlar aldık” ifadelerini kullandı.

HEDEF DEMOKRATİK CUMHURİYET

Kongrenin önemine de dikkat çeken Oluç, bu kongrenin HDP’nin Türkiye siyasetine karşı önemli mesajlar vereceğinin de altını çizdi. Oluç, hem siyasi hem de toplumsal muhalefete mesaj vereceklerini de belirterek; “Mesajımızda ‘çözüm biziz, çözüm bizde’ diyoruz. Önümüzdeki dönem de Türkiye’de demokrasinin inşası ve demokratik bir değişim, dönüşüm yaşanacak ise orada HDP’nin rolü çok önemlidir ve ‘Biz çözüm gücüyüz’, diyoruz. Bu kongrenin temel mesajı budur. ‘Çözüm bizde’ diyoruz. Kongremiz de hem alacağımız politik kararlarla hem de Eş Genel Başkanlarımızın açıklamalarında bunu güçlü bir şekilde vereceğiz. Evet, ‘çözüm bizde’ diyeceğiz. Bu hem Cumhurbaşkanlığı hem de parlamento seçimleri açısından da böyledir. 2023’te Cumhuriyet birinci yüzyılını tamamlayıp, ikinci yüzyıla geçiş yapacak. Bizim Cumhuriyet’e yönelik temel eleştirimiz demokratik olmamasıdır. Dolayısıyla temel hedefimizde demokratik cumhuriyetin inşa edilmesidir. Kongrede bunun güçlü mesajını vereceğiz.”

TOPLUMSAL MUHALEFET ODAĞI

Kongrede demokrasi ittifakı ve demokratik cumhuriyet inşasına dair önemli bir kararlılık çıkacağını da kaydeden Oluç, şöyle devam etti: “İkinci yüzyıla bu iddia ile gireceğiz. Hem demokrasi ittifakında hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hem de oluşacak yeni Meclis’teki anahtar yol açısından ‘Çözüm Bizde’ diyoruz. Bunu en güçlü şekilde anlatacağız. Türkiye’nin bütün temel sorunlarının çözümüne dair önerilerimiz, politikalarımız var. ‘Çözüm Bizde’nin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini topluma ve dünyanın her yerine mesajı vereceğiz. İddialıyız. HDP’nin fikirleri, politikası ve örgütlenmesiyle önemli bir umut gücü olduğunu, cesaret odağı, toplumsal muhalefet odağı olduğunu düşünüyoruz. Bu iddiamızı gerçekleştirmek için mesajımızı vereceğiz. Bu kongre bizim için herhangi bir kongre değildir.”

‘NEWROZ’DA VERİLEN MESAJIN DEVAMI OLACAK’

Ağır baskılar altında gittikleri kongreye karşı da güçlü bir direniş mesajı vereceklerini sözlerine ekleyen Oluç, “Partimize yönelik baskılar karşısında çok ciddi bir demokratik direniş gösterdik. Daha güçlüsünü sürdürmek gerekiyor. Bugün ülkenin geldiği duruma, yaşanan çoklu krize baktığımızda, siyasal, toplumsal, ekonomik krizin hem iç hem de dış politikada aşılmasının yolu güçlü bir HDP’den geçiyor. Kapatma davası açıldığı günden bu yana hep söyledik; HDP bir fikirdir, politikalar bütünüdür. Bir dükkân değil kapısına kilit asabilecekleri, her türlü olumsuzluğu yaşatabilir. Kapatma, siyasi yasak getirebilirler. Ama Newroz’larda halk siyasi iradesine sahip çıktı. İnanılmaz bir gençlik katılımı ile geçti. Çok dinamikti ve ülkenin 70 noktasında Newroz kutlaması yaptık. Milyonlarca insan sokağa çıktı, iradesine sahip çıktığının mesajını verdi. Bu kongre de Newroz’da verilen mesajın devamı olacak” diye konuştu.

‘MUHALEFETE VE İKTİDARA MESAJ VERECEĞİZ’

“Güçlü, kararlı, mücadeleci bir yapıyla önümüzdeki döneme adım atacağımızı göstereceğiz” diyen Oluç, sözlerini şöyle noktaladı: “HDP aynı zamanda müzakere partisidir. Toplumun bütün sorunlarını müzakere ve diyalogla çözülmesinin gerektiğini, söyledik, söylemeye devam edeceğiz. Kürt sorunu bu sorunların en başında geliyor. Kürt sorunu aynı zamanda bir demokrasi sorunudur. Kürt sorununda demokratik, barışçıl çözüm olmadan demokrasiyi inşa etmek mümkün değildir. Kürt sorununu da demokrasiyi inşa etmeden çözülemez. Birbirinin içine geçmiş sorunlardır. Bu konudaki güçlü mesajımızı hem iktidara hem de muhalefete vereceğiz. Onların da tepkilerini, tutumlarını ölçmüş olacağız. Umutluyuz. Hem ülke sınırları hem de Ortadoğu’da hem de dünyada HDP’ye oy veren, gönül verenlere güçlü, kararlı, mücadeleci bir HDP mesajını vereceğiz.” (MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.