Sarım Havzası’ndaki HES için keşif kararı

Sarım Havzası’ndaki HES için keşif kararı
Yayınlama: 23.06.2023

AMED – Dara Hênî ve Licê ilçeleri arasındaki Sarım Havzası’nda ÇED’e karşı açılan iptal davasında, keşif kararı verildi. 

Bingöl’ün Dara Hênî (Genç) ilçesi ile Amed’in Licê ilçesi arasında yer alan Sarım Havzası’nda yapılması planlanan Birsu Hidroelektrik Santrali (HES) projesine, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi. Köylüler, HES projesi yürütmesinin durdurulması için Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne dava açtı.  

Dava sürerken Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi, Sarım Çayı ve yan kollarının aktığı su güzergahları için oy birliği ile keşif yapılmasına karar verdi. Keşifte hidrobiyoloji, ekoloji/biyoloji, peyzaj mimarlığı, jeoloji, jeofizik, orman, ziraat, maden mühendisliği, şehir planlama uzmanlık alanlarından birer, çevre mühendisliği uzmanlık alanından da iki kişiden keşif oluşturulmasına karar verdi. 

Keşfin 40 bin TL yatırılmasının ardından yapılması bekleniyor. 

‘SARIM HAVZASININ KİRLETİLMEYECEĞİ AÇIĞA ÇIKACAK’

Mahkeme tarafından verilen keşif kararına ilişkin konuşan dava avukatlarından Amed Barosu Kent ve Çevre Kurulu Komisyonu Genel Sekreteri Ahmet İnan, “Dava konusu projenin Sarım Çayı ve Dicle Nehri Havzası üzerindeki etkilerinin neler olduğu ve ÇED Raporunda bu yönden alınan önlemlerin yeterli olup olmadığı ile ilgili keşif yapılacak. Sarım Havzası Koruma Derneği, Diyarbakır Barosu Kent ve Çevre Komisyonu, Ekoloji Derneği üyesi ve davanın avukatı olarak bende keşfe gideceğim. Hukuka uygun bir keşif yapılırsa zaten doğası gereği bu el değmemiş havzanın, HES’lerle kirletilemeyeceği raporu oluşacaktır” dedi.