Taş ocağına karşı çıkan köylüler yetkilileri köyden kovdu

Taş ocağına karşı çıkan köylüler yetkilileri köyden kovdu
Yayınlama: 23.06.2023

ANKARA – Doğanyurt Köyü’nde yapılması planlanan taş ocağına karşı ÇED Halk Toplantısı’na katılmak isteyen şirket ve bakanlık yetkilileri, köylüler tarafından kovuldu.

Beypazarı ilçesine bağlı Doğanyurt Köyü’nde yapılmak istenen “Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” projesine karşı çıkan köylüler, köyde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) için düzenlenen Halk Toplantısı’nda bir araya geldi. Köylüler, toplantının yapılacağı alana Çevre ve Şehircilik Bakanı Yetkililerinin ve Yusuf Ağa Madencilik İnş. San. ve Tic. Ltd. Şirketi’nin yetkililerinin toplantı yapılacak alana gelmesi ile salonu terk etti. Salonu terk eden köylüler, köyün başka bir alanında bir araya gelerek toplantılarını gerçekleştirdi. Burada yapılan toplantıya, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Ankara, Doğa Derneği ve Kırsal Çevre Derneği yetkililer, uzmanlar, köy derneği yetkilileri ve köylüler katılarak söz konusu projeye karşı nasıl bir mücadele hattının belirleneceğini tartıştı. Köylüler yaptıkları toplantıda, “Taş ocağı istemiyoruz”, “Meralarımızı yok etmeyin”, “Suyumu kirletme”, “Doğamızı bozamayın” pankartı açtı.

ŞİRKET YETKİLİLERİ KOVULDU

Şirket yetkilileri yaşanan tartışmanın ardından köy meydanında oturmaya devam ederken, köylüler yetkilileri “gidin buradan” diyerek  köyden çıkardı.

DOĞANYURT KÖYÜ EKOLOJİK ÖNEMİ

Doğanyurt Köyü, ‘Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ne karşı yıllardır mücadele ediyor. Hem biyolojik çeşitlilik hem de doğa tarihi açısından uluslararası öneme sahip olan Doğanyurt köyü, Dünya ölçeğinde nesli tehlike altında olan küçük akbabalar için yuva alanı, Türkiye’de görülen dört akbaba türü için beslenme alanı, Geyik, vaşak, ayı, kurt gibi memeli yaban hayvanları için önemli bir yaşam alanı, Birkaç milyon yıl yaşında ağaç fosilleriyle kaplı bir araştırma alanı ve Endemik bitkilerin yaşam alanı oluşturuyor. Köylüler ve Ekolojistler, bölgedeki dağları patlatarak buradaki yaşamı yok edecek projenin tamamen iptal edilmesi ve Doğanyurt bölgesinin SİT alanı olarak korunmasını talebiyle mücadelelerini sürdürüyor.